Potravinové banky loni shromáždily o polovinu víc jídla. I tak to nestačilo

Potravinové banky loni shromáždily 7 007 tun potravin. Zdroj: Česká federace potravinových bank

Potravinové banky loni shromáždily 7 007 tun potravin, což bylo proti předloňským 4 700 tunám zhruba o polovinu více. Loni tak pomohly více než 160 tisíců lidí, oznámila ve čtvrtek Česká federace potravinových bank v tiskové zprávě. Kvůli koronavirové pandemii ale přibylo potřebných.
„Objem potravin, které se nám loni povedlo shromáždit, je enormní, a přesto nebyl dostatečný. V podzimním období jsme se kvůli stoupající poptávce dostali do situace, kdy byly naše sklady téměř prázdné,“ uvedla ředitelka federace Veronika Láchová.
Čtěte také

Potřeba potravinové pomoci podle ní loni stoupla meziročně o 60 procent a stále roste. Hodnota potravin, které banky loni shromáždily, činila 300 milionů korun.
Vláda loni na podzim uvolnila z rozpočtové rezervy navíc 20 milionů korun pro potravinové banky. Podle ministerstva zemědělství peníze pokryly náklady, které bankám kvůli větší poptávce po potravinách z těchto institucí vznikly.
Celkem tak tyto organizace loni dostaly od státu 95 milionů korun, což bylo zhruba o 21 milionů méně než předloni. Letos by měly podle schváleného rozpočtu získat 83 milionů korun.
Banky dodávají potraviny do více než tisícovky organizací, které je následně předávají lidem v nouzi.
První potravinová banka na světě byla založená v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě první vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V Česku je 15 takových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy.
Čtěte také
