Rakušan: Asi 140 tisíc Ukrajinců už odjelo, migraci chceme zvládat i bez nouzového stavu

Vít Rakušan

Česko již opustilo zhruba 140 tisíc uprchlíků

V případě prodloužení nouzového stavu i po konci května chce vláda v červnu prosadit novelu zákona týkající se uprchlíků z Ukrajiny. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Komplexní novela, která zahrnuje pravidla v působnosti ministerstev práce či vnitra, by umožnila provádět nutná opatření i bez nouzového stavu. Dodal, že v Česku je aktuálně zhruba 200 tisíc válečných uprchlíků. Podle odhadů resortu jich už zhruba 140 tisíc odjelo.

V Česku se podle odhadů aktuálně nachází přes 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl Rakušan. Zemi tak patrně opustilo zhruba 140 tisíc osob, protože dosud Česká republika vydala přibližně 342 300 víz dočasné ochrany. Přesný přehled Česko zatím postrádá kvůli tomu, že není hraniční zemí schengenského prostoru, podotkl ministr vnitra.

„Zatím jsou to odhady, ale bavíme se po nějaké konzultaci s lokálem, že v současné době máme reálně v ČR přes 200 tisíc lidí z Ukrajiny,“ řekl Rakušan. Na doplňující dotaz uvedl, že ostatní Ukrajinci Česko pravděpodobně opustili. „Ale my nejsme hraniční země, na rozdíl od Slovenska nebo Polska nevidíme odchod lidí zpátky na Ukrajinu,“ vysvětlil, proč hovoří pouze o přibližných údajích.

Vláda chce kvůli uprchlíkům měnit zákon

Kabinet se bude možnou žádostí o pokračování nouzového stavu a migrací z Ukrajiny zabývat na mimořádné úterní schůzi. Očekává se, že požádá Sněmovnu o dalších 30 dní nouzového stavu, který má jinak skončit v závěru května. Poslanci by o návrhu mohli hlasovat ve čtvrtek.

Rakušan v ČT řekl, že kabinet bude žádat maximálně o dalších 30 dní nouzového stavu. „Potom doufáme, že se nám během června podaří prosadit novelizaci lex Ukrajina, abychom měli možnost bez nouzového stavu zvládat migrační krizi,“ uvedl. Vnitro předložilo novelu k připomínkám na přelomu dubna a května. Počítá například s tím, že by Česko i po skončení nouzového stavu nevydávalo víza a povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy.

Kabinet vyhlásil nouzový stav na 30 dnů od 4. března, Sněmovna následně odsouhlasila jeho prodloužení do konce května. Vládní představitelé zdůrazňují, že na rozdíl od koronavirových nouzových stavů tentokrát mimořádný stav nijak neomezuje české občany. Rakušan dříve řekl, že prodloužení o 30 dnů má věcnou podstatu.

Opoziční hnutí ANO se chce o případné podpoře prodloužení nouzového stavu rozhodnout podle zdůvodnění žádosti kabinetu. Šéf poslanců SPD Radim Fiala v Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že jeho hnutí pro žádný nouzový stav dosud nehlasovalo. Situace se podle něj má řešit jiným způsobem.

Tagy:
Ukrajina novela zákona nouzový stav Vít Rakušan stát Starostové a nezávislí Česká televize uprchlík Radim Fiala Česko Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Otázky Václava Moravce