Schillerová není jediná, i Maláčové se dva lidé starali o sítě. Dostali tabulkový plat

Fotografa a správce sociální sítích si neplatila jen Alena Schillerová (ANO). Jak upozornil web Seznam Zprávy, peníze na propagaci putovaly i z ministerstva Jany Maláčové (ČSSD). Na rozdíl od šéfky hnutí však sociální demokratka vyplácela zaměstnance tabulkovým platem, hájí se resort práce a sociálních věcí.

Bývalá ministryně Maláčová tvrdí, že fotograf a pracovnice, která se jí starala o sociální sítě, pracovali pro celý resort práce a sociálních věcí. Podobně jako Schillerová se hájí tím, že náplň těchto zaměstnanců byla širší, než jen správa jejího Facebooku či Instagramu.

„Dříve byl v odboru komunikace zaměstnán na plný úvazek jeden referent, který byl fotografem a kameramanem pro potřeby celého ministerstva. Zařazen byl ve 12. platové třídě, zajišťoval audiovizuální výstupy pro ministryni i celý resort včetně projektů,“ napsala webu Seznam Zprávy současná mluvčí resortu Eva Davidová.

Resorty nyní bez zaměstnanců fungují

Zatímco Maláčová zaměstnance vyplácela tabulkovým platem, Schillerová dvojici odměnila až dvěma miliony. Jak dále web upozornil, v obou případech se bez zmíněných fotografů na ministerstvech obejdou. K jaké částce se plat nakonec vyšplhal, však neuvádí.

„Sociální sítě resortu a ministryně spravovala vedoucí oddělení PR a elektronické komunikace ve spolupráci s referenty, která byla zařazena do 13. platové třídy,“ uvedla mluvčí resortu s tím, že místa jsou momentálně neobsazená. V současné době podle ní na ministerstvu nepracuje nikdo, kdo by se na plný úvazek staral o podobnou propagaci.

“Nemůžete obejmout celý svět”, 💔 říká ředitelka z Domova pro seniory Háje, který jsem minulý čtvrtek navštívila. No,...

Posted by Jana Maláčová on Sunday, June 27, 2021

Ke kauze se vyjádřila i Maláčová, která naopak tvrdí, že mnohdy získávala naopak kritiku za to, že je její obsah na sociálních sítích „podomácku“ vytvořený. „Téměř všichni pracovníci tiskového oddělení uměli fotit, dva točit videa, ale jeden zaměstnanec byl výlučně grafik. Na ministerstvu se hojně dělaly živé vysvětlující streamy s odborníky pro veřejnost,“ popsala Seznamu Maláčová.

Propagační materiály prý měly sloužit k programu Antivir, ošetřovnému, Izolačce ale i ke spravedlivé důchodové reformě nebo k návodu, jak žádat o dávky. Naopak videa v předvolební kampani podle ní platila výhradně ČSSD.

To tvrdila i Schillerová. „Pokud fotky nesouvisely s agendou ministerstva financí, oba dva pánové fakturovali hnutí ANO, které to platilo,“ sdělila exministryně financí. Během roku a čtvrt její ministerstvo zaplatilo téměř dva miliony korun. „Všichni společně se podíleli na propagaci ministerstva financí a jeho agendy,“ hájila se Schillerová. Její počínají odsoudil bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Více se dočtete zde.

Tagy: