Krize dopadne i na školní obědy. Experti se kvůli zdražení obávají o kvalitu jídel pro děti

Školní jídelny od září zdraží obědy. Podle nich nemohou jinak, protože rostou ceny energií i surovin. A protože musí splňovat požadavky přísných předpisů pro výživu, ušetřit a nezdražovat pro ně není snadné.

Školní oběd hradí nejen rodiče, ale také zřizovatel a stát. „Obědy se skládají ze tří částí – mzdy platí stát, zřizovatel platí energie a cenu potravin platí rodič,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda. „Jestliže se zvyšují všude ceny potravin, tak dodavatelé, velkosklady i regionální dodavatelé samozřejmě museli zdražit,“ říká.

Třeba v Základní škole Lupáčova v Praze 3 dostanou žáci i po tříkorunovém zdražení od září oběd do třiceti korun. Naopak v Dolních Břežanech už od letošního ledna zvýšili ceny obědů o pět korun tak, že jsou v rozpětí 37 až 42 korun. „Každá školní jídelna si náklady velmi dobře spočítá, bude se snažit vyjít vstříc strávníkům i rodičům a nebude chtít cenu zvedat nad neúnosný rámec,“ domnívá se Jahoda.

Držet únosné ceny pomáhá i vyhláška, která jim dává finanční rámec. „Pokud máme žáka, který chodí od první do čtvrté třídy, je v ní jasně stanoveno, že cena potravin se může pohybovat od 20 do 39 korun. Dnes platí třeba 29, pokud to zvýší o korunu, o dvě, bude to v globálu zanedbatelná částka,“ vysvětluje Jahoda.

Odborníci se nicméně obávají, že šetření na potravinách může vést ke snížení kvality jídel. „Takové ty kyblíky, ve kterých jsou udělané základy různých omáček, tak ty samozřejmě teď budou určitě na vzestupu. Protože jejich rétorika bude jasná. Budou říkat ,ano, s námi ušetříte tu energii‘ a podobně,“ uzavírá Jahoda.

Tagy: