Síkela: Putin Evropu nerozklížil. Nedovolíme, aby ohrozil naši bezpečnost přerušením dodávek

Jozef Síkela

Síkela po jednání s ministry EU

Státy Evropské unie se kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby této suroviny pro nadcházející topnou sezonu. Po první části jednání unijních ministrů energetiky o tom informovalo české předsednictví Rady EU. Ministři jednali o upraveném návrhu Evropské komise (EK), který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent. Jeho součástí je i možnost vyhlášení plynové nouze, kdy se stanou povinnými. Řada států si z původního návrhu ale vymohla ústupky.

„Evropa potvrdila svoji jednotu a solidaritu. Podařilo se nám zajistit zásoby plynu pro naše občany. Vysíláme silný signál Vladimiru Putinovi, kterému se nepovedlo Evropskou unii rozklížit, ale také našim občanům, že nás nečekají potíže v zimě, že nebudeme mít nedostatek plynu. Máme ho dost a nedovolíme Rusku, aby ohrožovalo naši bezpečnost přerušením dodávek,“ sdělil v Bruselu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Ministři se dohodli na dobrovolném snížení spotřeby plynu. Pokud komise uzná, že existuje riziko nedostatečných dodávek plynu, navrhne řešení radě,“ doplnil ministr.

Evropský blok očekává, že Rusko sáhne před zimou k dalším omezením dodávek plynu. Už ve středu chce tamní společnost Gazprom snížit přísun suroviny plynovodem Nord Stream 1 na pětinu jeho maximální kapacity. Unijní státy se proto necelý týden od návrhu v nebývale rychlém čase shodly na omezení spotřeby.

Členské země se zavázaly snížit v období od začátku srpna do konce března spotřebu plynu proti průměru z posledních pěti let. O výjimky si budou moci zažádat například země, které nejsou propojeny s unijní plynárenskou infrastrukturou nebo je jejich napojení nedostatečné. Mohou si je vyjednat i země, které mají dostatečné zásoby plynu na zimu nebo jsou na plynu závislá jejich kritická průmyslová odvětví.

Tagy: