Sledujte brífink Rakušana: Jak se má policie chovat na Babišových mítincích?

Vít Rakušan

Tisková konference Víta Rakušana

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se sešel s policejním prezidentem Martinem Vondráškem kvůli chování policistů na setkání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) s občany v rámci politické kampaně. K čemu dospěli? Sledujte tiskovou konferenci, jejíž začátek je plánován na 18:30.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté nevybíravě zakročili proti školákovi, který chtěl ukrást Babišovi reproduktor, či zásah neuniformovaných policistů proti protestující ženě v Českém Krumlově.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Policejní prezident Vodrášek už hnutí ANO doporučil, aby na akcích vyhradilo prostor pro odpůrce. Tisková konference je plánována na 18:30, sledovat ji můžete živě na cnn.prima.cz.

Už během pondělí mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán uvedl, že velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou v srpnu a zúčastní se jich zhruba 240 policistů.

Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v Borovanech v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili. Události označil za znepokojující.

Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová pak potvrdila, že GIBS spis s informacemi o zákroku převzala. I Vondrášek na páteční tiskové konferenci uvedl, že spis policie předala inspekci. Ohledně zákroků nechce činit předčasné soudy, jihočeské policisty ale nechce omlouvat.

Tagy: