Těsně unikli peklu, dům jim ale shořel před očima. Rodině se šesti dětmi má pomoci sbírka

Stačila chvíle a život 9členné rodiny se obrátil vzhůru nohama. Při požáru přišel Petr s Lucií, šesti dětmi a babičkou o střechu nad hlavou. Zůstalo jim jen to, co měli v tu chvíli u sebe. To nejdůležitější však zachránili – vlastní životy. Nyní prosí o pomoc, aby mohli začít znovu.

K tragické události došlo letos 13. září. Bylo poledne, když si šla maminka Lucie s babičkou a dětmi odpočinout. Náhle se však ozvala obrovská rána. „Explodovala dvířka od hořící sušičky. Všichni vyběhli z pokojů a zděšeně sledovali oheň, který se začal rychle rozšiřovat,“ popsal Petr.

Lucie s dětmi hledala babičku. „Byla v již zakouřené boční chodbě, kde se snažila oheň uhasit. Všichni už ale věděli, že se musí dostat ven a zachovat si holý život,“ pokračoval ve vyprávění Petr. Dům už byl značně zakouřený, a tak cestu z hořícího pekla představovalo okno v kuchyni. I tam se však oheň začal šířit.

Pomohl vnuk i pes

„S pomocí 12letého vnuka se babičce podařilo dostat skrze okno ven do bezpečí. Stejně tak jí pomohl dobrman Nika, který babičku tahal všemi silami za kalhoty a snažil se jí dostat ven. Když stáli před domem, začali přijíždět hasiči a započaly záchranné práce,“ doplnil.

Šest hodit záchranářům trvalo, než se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu. Další hodinu a půl trvalo dohašování. Manželé Petr a Lucie, 5letý chlapec, 8letá dvojčata, 9letý chlapec, 10leté děvče, 12letý chlapec a 75letá babička spolu se dvěma psy a kočkami, si zachránili život. Přišli však o střechu nad hlavou i veškerý majetek.

„Petr je silný, nezávislý, inteligentní a pracovitý muž ve středním věku. Zejména je zodpovědný ve vztahu k manželce a dětem,“ popisuje otce od rodiny kamarádka. „Pro Lucii je nejdůležitější spokojený partnerský vztah, mít jistotu, bezpečí a finance pro chod domácnosti. Vynakládá mnoho času na výchovu svých čtyř a dvou adoptovaných dětí. Oba se starají o čipernou babičku, která s rodinou bydlí od jejího založení,“ doplnila.

I v těžké situaci myslí na druhé

Po několika dnech od tragédie se podařilo rodině sehnat náhradní ubytování v SOS vesničce Chvalčov, přesto se nejedná o plnohodnotný domov. Právě proto prosí rodina o pomoc a na stránkách Donio zřídila sbírku. „Vybrané peníze bychom použili na stabilizaci finanční situace rodiny, na zajištění potřeb dětí, pořízení školních potřeb či oblečení. Ale především bychom peníze využili na budování našeho nového domu,“ uvádí.

Na odvoz požárem zničeného vybavení musí rodina vynaložit takřka 400 tisíc korun. Následně by začala s výstavbou nového domu. Celkové náklady činí 3 611 000 korun, sjednaná pojistka na nové bydlení stačit nebude. „Pokud se nevybere dostatečná částka, budeme se snažit o hypotéku, ačkoliv se obáváme, že na ni nedosáhneme. Pokud bude částka vyšší, rádi bychom ji věnovali kojeneckého ústavu v Brně, odkud máme adoptovanou holčičku,“ dodávají rodiče.

Pokud i vy chcete velké rodině pomoci znovu získat střechu nad hlavou a pro děti znovu vybudovat rodinné zázemí, můžete tak učinit skrze sbírku.

Tagy: