Úsporný tarif? Síkela by měl vytáhnout hlavu z hlíny a vše vysvětlit, tvrdí Zdechovský

Europoslanec  KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

360° (809)

Ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) kvůli úspornému tarifu kritizuje opozice, ale i vládní zástupci. V pořadu 360° se do něj pustil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který mu vzkázal, aby „vystrčil hlavu z hlíny a vše vysvětlil“. Do kabinetu se opřela i poslankyně za hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

„Vláda nic neřeší. Musí zajistit, abychom měli dostatek plynu. Lidé se bojí, že nebudou mít plyn,“ vzkázala kabinetu Petra Fialy poslankyně Mračková Vildumetzová, která kritizovala i nedostatečné informování veřejnosti. Když vyjde nějaká vyhláška, nikdo se o tom podle ní ani nedozví.

„Objevilo se, jak a na kolik stupňů máme topit. Do toho přijde pan Síkela konečně s energetickým balíčkem, ale nevíme vůbec nic, jak a kolik peněz komu přijde,“ uvedla.

Zdechovský: Síkela ode mě pardon neuslyší

Také Zdechovský připustil, že Síkelův resort nepodává dostatek informací. „Všimla jste si, že ho nehájím? Říkám, že by měl vytáhnout hlavu z hlíny a jít do televizí a všem vysvětlovat od rána do večera, jak to s tím balíčkem bude. Ode mě pardon neuslyší,“ pustil se do ministra průmyslu a obchodu.

I když jsou spolu ve vládě, Zdechovský nešetří kritikou. „Padni, komu padni. Jestli to neudělá, je otázka, jestli má být dál ministrem. Mě to netěší,“ pokračoval europoslanec. Rýpl si ale i do opozice. „Nejsem si jistý, zda by to váš ‚dvojministr‘ Karel Havlíček dělal líp. Všichni si vzpomínáme na zmatky během covidu, když byla u moci vaše vláda,“ dodal.

Síkelu Zdechovský kritizoval už v nedělní Partii. „Chybou je, že nejsou známé parametry úsporného tarifu na energie. Komunikace ministra obchodu a průmyslu by měla být více intenzivní,“ zkrtizoval Síkelu s tím, že ministerstvo musí více zabrat.

Vláda se chystá vyčlenit na pomoc lidem s drahými energiemi 66 miliard korun. Z toho by na úsporný tarif mělo jít 30,6 miliard. Část dostanou i domácnosti s domovními kotelnami, které původně v programu podpory nebyly zahrnuty.

Příspěvek v úsporném tarifu spolu s odpuštěním poplatku za podporované zdroje by mohl podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Síkely představovat pro jednu domácnost až 16 tisíc korun. Letos ale lidé dostanou jen zlomek z této částky, zbytek pak až příští rok.

Tagy: