V Česku chybí pravicová strana. Žádná snaha o snížení výdajů, zlobí se ekonomové

Hosty pořadu Co na to vaše peněženka byli ekonomové Štěpán Křeček a Vladimír Pikora

Co na to vaše peněženka 26. 10. 2022

Poslanecká sněmovna ve středu schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu se schodkem 295 miliard. Podle ekonomů Štěpána Křečka, poradce premiéra Petra Fialy, rozhodně nejde o ideální rozpočet, v současné situaci je ale složité vymýšlet něco lepšího. Mluvil o tom v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Je to obrovský schodek, rozhodně mi nedělá radost,“ řekl Křeček. „Odráží ale ekonomickou situaci, ve které se nacházíme. Čelíme kombinaci energetické krize, války na Ukrajině, inflaci a s ní spojeného růstu sociálních výdajů,“ snažil se hájit výši schodku poradce předsedy vlády.

Podle Vladimíra Pikory ale číslovka 295 rozhodně nemusí být konečná. „Je tam několik velkých neznámých. Jednou z nich je, kolik nakonec bude cena plynu a kolik na něj bude potřeba doplácet,“ upozornil s odkazem na zastropování ceny energií. Dnes se podle něj sice ceny zdají relativně nízké, v zimním období mohou ale výrazně vzrůst a ruku v ruce s nimi i plánovaný deficit státních financí.

Válečná daň nepomůže

Nutné výdaje by se podle Pikory daly nahradit seškrtáním jiných, méně potřebných položek. „Mrzí mě, že v návrhu nevidím žádnou snahu o šetření. Když se dočtu, že počet státních zaměstnanců vzroste o deset tisíc, nedává mi to žádný smysl,“ vysvětluje ekonom, který je zároveň velkým kritikem takzvané windfall tax.

„Obávám se, že válečnou daní vybere stát daleko méně, než si myslí. Ta podniková sféra bude čarovat s tím, aby ty zisky nebyly takové. Buď více investují, nebo se raději podělí s klienty,“ nabízí varianty firemního chování Pikora. „Z mého pohledu je windfall tax velmi špatnou daní.“

Štěpán Křeček viní z rozpočtových vad i současnou sněmovní opozici. „To, co předkládají, je iracionální, neproveditelné. Dříve jsme tu měli opozici a vládu a mohli jsme se bavit, které návrhy jsou lepší, ale v podstatě oba dva ty návrhy dávaly smysl,“ vrací k dřívějším časům ekonom. „Jejich (současné) návrhy nejdou v praxi provést, protože to by naši zemi úplně zruinovalo.“

Současná vládní koalice má mezi veřejností pověst spíše pravicové vlády, s tím ale Pikora rozhodně nesouhlasí. Pravice podle něj schází nejen ve vládních lavicích, ale v celé Poslanecké sněmovně.

„Schází tu pravicová strana, proto nikdo nebojuje za výraznější snižování výdajů, a zdá se, že ani voliči o pravicovou politiku nestojí. Nebo alespoň já tu poptávku nevidím. Naopak, já neustále slyším o tom, kde by stát měl zasáhnout, kde by měl podporovat,“ uzavírá Pikora.

Tagy: