Vyřazené číslo zpět v akci. Syn se vrátil do klubu otce, který prohrál boj s rakovinou

I těm největším tvrďákům něco spadlo do oka. Mladý fotbalový útočník Jay Stansfield si o víkendu připsal debut za „áčko“ Exeteru City, což by bez kontextu nebylo nic emotivního. Jenže 19letý Angličan vyběhl na hřiště s devítkou na zádech, která byla od roku 2010 v tomto klubu vyřazena. Hrával s ní totiž Stansfieldův otec Adam, který zemřel na rakovinu tlustého střeva.

Vrcholem kariéry i života Adama Stansfielda je rok 2002. Tehdy na jaře s týmem Yeovil Town dokráčel k zisku poháru v soutěži FA Trophy a na podzim se mu narodil syn Jay.

Před sezonou 2006–2007 se Stansfield stěhoval do Exeteru City, kde také jeho malý chlapec začal kopat do míče. Když bylo Jayovi necelých sedm let, musel vstřebat stejně jako rodina a celá komunita klubu přezdívaného „Řekové“ napřed přetěžkou a nakonec zdrcující zprávu.

Jeho otci byla v dubnu 2010 diagnostikována rakovina tlustého střeva. Po operaci a během chemoterapie chvíli všechno vypadalo pozitivněji, když se tehdy 31letý Stansfield vrátil do tréninku a připravoval se na nový ročník. Ovšem pak se jeho stav rapidně zhoršil a 10. srpna téhož roku zemřel.

Číslo 9 bylo posléze symbolicky vyřazeno, jedna z tribun exeterského St. James Parku byla pojmenována po Stansfieldovi na jeho počest. Jay mezitím postupně rostl fotbalově i fyzicky. A vysloužil si laso z mládeže prestižnějšího klubu – londýnského Fulhamu.

Snad na mě bude hrdý

V minulé sezoně debutoval za „áčko“ v Championship, a byl tak u návratu do Premier League. Na startu nového ročníku se dokonce na elitní anglické úrovni objevil v základní sestavě. Patří mezi největší talenty „chalupářů“ a v budoucnu se má mládežnický reprezentant stát jednou z předních tváří ostrovního fotbalového království. Ale v tuto chvíli cítil, že je ideální čas vrátit se na místo, kde jméno Stansfield bere lidi za srdce.

Fulham dal zelenou ročnímu hostování své 19leté naděje na výrazně horším levelu. Ale angažmá v třetiligovém Exeteru zkrátka v případě Stansfielda vybočuje z čistě fotbalového rámce.

„Znamená to hodně. Vím, že tlak bude velký, ať už budu mít dres na zádech to číslo, nebo ne. Ale opravdu jsem velmi pyšný, že na sobě můžu mít tento dres. Snad budu kráčet v jeho (otcových) stopách a doufám, že půjdu ještě dál. Když jsem začínal v akademii, bylo mým snem oblékat stejný dres jako on. Snad na mě bude hrdý, když se to teď povedlo,“ vykládal Jay Stansfield – který si při svém návratu do mateřského klubu nemohl nezvolit devítku – poté, co se ve čtvrtek upekl jeho transfer.

A už o víkendu šel do akce. Na tribunách St. James Parku se to během zápasu s Milton Keynes jen hemžilo fanoušky, kteří se oblékli do červených trikotů se jmenovkou Stansfield a číslem 9. Asi ani nebylo náhodou, že silná chvíle přišla v 79. minutě. To se posila zvedla z lavičky a vystřídala Sama Nombeho.

Nositel slavného dresu sklidil velký aplaus a leckdo byl naměkko. Dokonce i trenér Exeteru Matt Taylor – který se běžně nedojímá – síle okamžiku podlehl. Taylor totiž stejně jako jeho asistent Wayne Carlisle byl parťákem Stansfieldova otce v době, kdy se dozvěděl o zákeřné a také fatální nemoci.

„Vůbec jinak nejsem emocionální člověk. Ale tohle byl ten moment, kdy jsem ztratil dech. Nemyslím si, že to dokážu popsat slovy. Pro nás všechny je to velká věc, pro Jaye to musí být ještě něco většího,“ popisoval Taylor po vítězství 1:0.

Tagy:
smrt rakovina Premier League fotbal sport dres rakovina tlustého střeva Exeter Fulham FC rakovina Adam Stansfield Jay Stansfield Exeter City FC Matt Taylor Jim Park FA Trophy Wayne Carlisle