Billboard, nebo přechod? Starosta Zábřehu nezmohl nic, návrh úřadu místní nechápou

Nevhodně umístěný billboard stále blokuje přechod v Zábřehu.

Billboard zůstane, přechod zmizí. V Zábřehu řeší kontroverzní návrh dopravního inspektorátu

Kauza billboardu, který stojí těsně u přechodu pro chodce ve městě Zábřeh, nebere konce. Reklamní poutač vyrostl v rozporu se stavebním povolením, ale i přes velkou snahu tamní radnice stojí i po letech na svém místě dál. Dokonce se objevila snaha, aby naopak místo poutače zmizel přechod.

Jdete po přechodu a přímo před vámi stojí billboard. V Zábřehu ho takhle chodci obcházejí už dva roky. Je větší a umístěný jinde, než původně povolil stavební úřad. Starosta přitom už tehdy sliboval rychlou nápravu. „Předpokládám, že stavební úřad vydá nařízení o odstranění této stavby,“ uvedl starosta František John (KDU-ČSL) v dubnu 2022.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku přibývá 17letých řidičů. Mnozí chtějí auto i vlastnit, mezi úřady ale panuje chaos

Úřad nařízení skutečně vydal, ale pylon dál pevně stojí na svém místě. Stavebník totiž začal využívat všechny zákonné možnosti, aby celý proces zvrátil. Město podle zjištění redakce CNN Prima NEWS rozčílil přístup investora, který místo toho, aby zboural billboard postavený v rozporu s předpisy a blokující přechod, usiluje o to, aby zmizel právě přechod. „To by samozřejmě mohlo do budoucna umožnit legalizaci toho pylonu. Je s úplným podivem, že zákony české země neumožňují vyřešit takovou věc velice rychle,“ sdělil John.

Radnici navíc zaskočil přístup místního dopravního inspektorátu, který podpořil zrušení přechodu. „Dopravnímu inspektorátu v Šumperku nepřísluší v tomto případě rozhodovat o odstranění pylonu, ale na vzniklou situaci reaguje vydáváním stanovisek a vyjádření s cílem minimalizovat riziko pro chodce přecházející komunikaci. Z tohoto důvodu se Dopravní inspektorát Šumperk za stávající situace jeví jako bezpečnější varianta zrušení přechodu pro chodce a namísto toho vytyčit místo pro přecházení komunikace na jiném místě,“ sdělil vedoucí oddělení Dopravní inspektorát Šumperk Milan Jankov.

Proti jsou přitom obyvatelé města i dopravní experti. „Myslíte si, že když se ten přechod zruší, že tady lidé nebudou chodit? Akorát to nebude bezpečné,“ řekl jeden z místních v anketě CNN Prima NEWS. „Jenom to tady zavazí,“ podotkl další. Přechod ať je, toto může jít pryč. „Jednoznačně má prioritu přechod pro chodce. Vzhledem k tomu, jaká je tam intenzita pohybu chodců, tak budu rád, když přechod zůstane,“ popsal dopravní expert Miroslav Charouz.

Zástupce investora stavby se redakci CNN Prima NEWS nyní nepodařilo kontaktovat. Už dříve ale nechtěl celé probíhající řízení komentovat.

Tagy: