Proruští švábi, běženci kradoucí slepice a zákony, z nichž bolí hlava. Co padlo v Partii?

Šárka Jelínková, Zdeněk Hraba, Aleš Juchalka a Radim Fiala v Partii Terezie Tománkové

Nejlepší hlášky z Partie 2. 10. 2022

Běženci chodí po zahradách a kradou slepice. Tato slova pronesl šéf poslanců SPD Radim Fiala v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Bývalá senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková zase uvedla, že do horní komory Parlamentu občas chodí zákony, ze kterých bolí hlava. Co dalšího v pořadu padlo?

V první části Partie proti sobě seděli ministr dopravy Martin Kupka a místopředseda Sněmovny i hnutí ANO Karel Havlíček.

  • „Stále brečíte. Že jsme v kampani útočili? Ano, někdy to bylo drsnější. Ale kdo začal s kampaní, kdy se vyvěšoval náš pan předseda s Putinem? Vy. Takže když rozdáváte rány, musíte je také umět přijmout,“ pustil se Havlíček do Kupky. Ten se ale bránil: „Ten, kdo tady brečí, není koalice Spolu. Fňukání známe od někoho jiného,“ narážel ministr na šéfa ANO Andreje Babiše.
  • „Neshodneme se na nálepkování všech, kteří s vámi nesouhlasí. Nálepkujete lidi a děláte z nich proruské šváby,“ vmetl také Havlíček Kupkovi. Ten to ale „zásadně odmítl“.

  • „Teď na mě útočíte neuvěřitelným způsobem,“ řekl Havlíček moderátorce Terezii Tománkové, když se ho zeptala, zda má možnou účast v prezidentských volbách předjednanou se svou manželkou. Babiš totiž prvního místopředsedu hnutí opakovaně jmenoval jako jednoho z možných kandidátů ANO na Hrad.
  • „Zarážet mě tady může jen paní redaktorka, já vás taky nezarážím,“ vpálil také Havlíček Kupkovi, když si oba vzájemně skákali do řeči.
  • „Pane ministře, jsem Maďar?“ ptal se Havlíček Kupky v další slovní přestřelce. „To nevím, ale někdy to tak vypadá,“ vysmál se mu ministr.

Hosty druhé části pořadu byli místopředsedkyně KDU-ČSL a bývalá senátorka Šárka Jelínková, senátor Zdeněk Hraba, který vystoupil z hnutí STAN, poslanec Aleš Juchelka (ANO) a šéf poslanců SPD Radim Fiala.

  • „Úspěch Jany Zwyrtek Hamplové je pro mě velkým otazníkem a vykřičníkem. Děsí mě, že vyhrála žena, jež klidně stojí na jednom pódiu s lidmi, kteří se nebojí hlásat vystoupení z EU a NATO a klidně chtějí požádat o pomoc Putina, válečného zločince, pro kterého je Česká republika nepřátelská země,“ uvedla v pořadu Jelínková. Reagovala tak na to, že se nezávislá kandidátka a kontroverzní právnička Hamplová dostala do Senátu. Kandidovala na Kroměřížsku, kde vyřadila v prvním kole voleb právě Jelínkovou.
  • „Jeden náš kandidát honil dalších pět hokejistů na ledě,“ hájil Juchelka výsledek hnutí ANO ve druhém kole senátních voleb. Z prvního kola postoupilo 17 kandidátů hnutí, nakonec ale uspěli jen dva.

  • „Od začátku jsme říkali, že Senát v celkové celostátní politice není tak podstatný. Když se podíváte na televizi, co se v Senátu děje… Strany Spolu říkají, že je to demokratické pojistka, ale my to tak nevidíme. Pojistkou demokracie jsou novináři a další instituce, Senát nepovažujeme za až tak důležitý,“ uvedl v pořadu Fiala z SPD. Hnutí totiž ani tentokrát do horní komory „neprotlačilo“ ani jednoho svého kandidáta. I když do druhého kola postoupila Eva Chromcová. Pak Fiala říkal, že svá slova v poslední době začínají přehodnocovat, protože v Senátu „chybí“ opozice.
  • „Do Senátu nám kolikrát přichází takové zákony, že nás z nich bolí hlava,“ prohlásila Jelínková, když vysvětlovala důležitost Senátu.
  • „Babiš včera na tiskové konferenci čtrnáctkrát mluvil o polistopadovém kartelu. Mně přijde, že tohle je čtvrtá cenová skupina. Jsem ráda, že se v hospodě řeší politika, ale přenášet tento styl do vrcholné politiky, to mi přijde přehnané,“ rýpla si do šéfa ANO Jelínková.
  • „Není možné, aby ve Zlínském kraji chodili běženci po zahradách a kradli slepice, páchali kriminální činnost,“ reagoval na kontroly na hranicích se Slovenskem Fiala z SPD. Konkrétní důkazy, že tam běženci páchají kriminální činnost, ale nemá. „To nám píšou lidi, že mají obavy, že se jim něco ztrácí a podobně,“ vysvětloval. „Běženci si tady chodí tak, jak by chodit neměli,“ kritizoval šéf poslanců opozičního hnutí.

Tagy:
zahrada politika Karel Havlíček Terezie Tománková KDU-ČSL Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Radim Fiala Šárka Jelínková Svoboda a přímá demokracie Parlament České republiky Senát Parlamentu ČR