Přibylo téměř 15 tisíc případů. S covidem bojuje dosud nejvyšší počet lidí v Česku

Aktuální statistiky 8.1.2021

V Česku ve čtvrtek přibylo 14 780 případů covidu, asi o 2 900 méně než v rekordní středu. Celkový počet potvrzených nákaz překročil 800 tisíc. Aktuálně se s nákazou potýká téměř 145 tisíc lidí, dosud nejvíce. Přes 7 300 nemocných bylo ve čtvrtek hospitalizováno v nemocnicích, téměř 1 100 jich je ve vážném stavu. Celkem již zemřelo 12 800 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Do statistiky přibylo také 179 zemřelých s potvrzeným onemocněním COVID-19, na čtvrtek připadá zatím necelá stovka úmrtí, v předchozí dny to bylo kolem 150 zemřelých s covidem.

Laboratoře v Česku od listopadu provedly přes 981 500 antigenních testů, počet PCR testů od březnového začátku epidemie přesáhl hranici čtyř milionů. Ve čtvrtek se vyhodnotilo 36 115 PCR testů, pozitivních bylo téměř 41 procent z nich.

V Praze je nyní 16 471 nakažených, dosud nejvíc od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V Praze ve čtvrtek přibylo 1 390 potvrzených případů koronaviru, méně než předchozí dva dny. Proti úterý, kdy byl počet nových případů za jeden den rekordní, odhalily laboratoře o 670 nakažených méně. Proti středě je to pokles o zhruba čtyři stovky.

Index je třetí den na 86 bodech

Epidemický index PES podle revidovaných údajů v pátek třetí den setrvává na 86 bodech. Dvě ze čtyř sledovaných kritérií se ve čtvrtek proti středě mírně zlepšily, dvě se naopak zhoršily. V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti je Česko od 30. prosince. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Ve čtvrtek mírně kleslo ve srovnání se středou zjednodušené reprodukční číslo, a to z přibližně 1,12 na 1,11. Nižší byl i podíl hospitalizovaných s covidem, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici. Ve středu jich bylo 54,4 procenta, o den později 53,7 procenta. Vzrostl ale průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Podle původních údajů klesl index PES ve čtvrtek z 86 na 84 bodů, a to kvůli odebrání dvou bodů za mezitýdenní pokles podílu hospitalizovaných nezachycených v komunitě. V pátek statistici ale údaj revidovali, takže i čtvrteční index měl hodnotu 86.

Tagy:
nemocnice počet nakažených počet mrtvých Česko Praha koronavirus COVID-19 počet hospitalizovaných infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky