Elitní výsadkář: Jako odmítnout zachránit obklíčené kamarády. Babiš mluví o armádě hloupě

Výroky Andreje Babiše o armádě jsou nesmyslné, jeden ze dvou prezidentských kandidátů zjevně vůbec neví, o čem mluví. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to říká elitní český výsadkář se zkušenostmi z mise v Afghánistánu, který si přál zůstat v anonymitě. Přiznává ale, že i přesto má mezi vojáky expremiér své voliče. Babiš během debat s generálem Petrem Pavlem tvrdil například to, že vojáci chtějí válku. A že jeho soupeř svými vyjádřeními uráží vojáky.

Co říkáte jako zkušený výsadkář na Babišova předvolební prohlášení směřovaná proti generálu Pavlovi, že vojáci chtějí válku?
To je obrovská hloupost. Vojáci nikdy válku nechtějí. Obzvlášť ne ti, kteří už někdy ve válce byli. A hlavně – oni o tom vůbec nerozhodují… Když jsem viděl, jak pan Babiš tohle heslo oblepil na billboardy po celé republice, musel jsem se smát. To je prostě totální nesmysl. Tvrdit něco takového může jen hlupák. A co se bavím s lidmi z armády, všichni to berou jako totální blbost. Vlastně mě to už ani neuráží. Prostě se tomu směju.

Babiš v několika debatách tvrdil, že je to Pavel, kdo v boji o Hrad uráží vojáky.
Tak to už je úplný výsměch. Babiš podle mého názoru skáče z jednoho tématu k druhému, protože už neví, co by na Pavla vytáhnul. Zkouší i vyložené nesmysly. Svědčí to jen o jeho charakteru.

Co jste si jako voják pomyslel, když Babiš v jedné z debat řekl, že v případě napadení Polska by tam naše vojáky rozhodně neposlal?
To je další obrovská hloupost. Je evidentní, že ten člověk vůbec nic neví. Neví nic o armádě, o NATO, vlastně asi ani o fungování republiky jako takové. Vůbec zřejmě netuší, že máme závazky, které prostě musíme plnit. Když jsme byli součástí Varšavské smlouvy, museli jsme je přece plnit též. Babišův přístup je v mých očích to samé, jako kdybych si v bojové situaci vyslechnul od velitele rozkaz zachránit obklíčené kamarády a odpověděl mu, že nikam nejdu. To je z pohledu vojáka neakceptovatelné.

Ještě jeden Babišův citát se týká armády. V debatách stále opakuje, že za covidu po boku vojáků bojoval za vlast.
Myslím, že po boku vojáků bojoval pouze za svou peněženku. (smích) Víte – na druhé straně se ho ale musím i malinko zastat. Být k němu fér. V jeho kůži by asi během covidové pandemie nechtěl být nikdo. Jako premiér to měl fakt strašně těžké. Byly tam od něj rozhodně nějaké kopance a chyby, ale byl bych skutečně hodně zvědavý, jak by se s tím poprala dnešní vláda. Její představitelé se ve své době soustředili jen na to, aby Babiše za každou cenu kritizovali. Někdy to od nich bylo až přehnané. Měl bych asi říct, že i když se to třeba na první pohled nezdá, i Babiš má dnes mezi vojáky své voliče. Bohužel. I v armádě existují odpůrci pana generála.

Čím argumentují?
Vyčítají mu komunistickou minulost. My, jeho příznivci, oponujeme jednoduše: Často kritizovaný postgraduální kurz organizovaný 26. oddělením Zpravodajské správy Generálního štábu dodělal až po revoluci. Ano, Pavel sice byl komunistou, takových ale tehdy bylo mezi lidmi mraky. Chtěl tu školu dělat? Pak zkrátka musel splnit podmínky. Holt byl komunista, no. Podívejte se, já jsem ročník 1976, takže jsem tu dobu alespoň trochu zažil. Moc dobře si pamatuju, že spousta lidí se stala komunisty třeba jen proto, aby jejich děti mohly vystudovat. Aby měly lepší budoucnost. Fakt to teď chceme soudit? Takovým lidem to zpětně vůbec nevyčítám. Třeba můj táta byl taky komunista. A nikdy z toho nic neměl.

Pavlovi odpůrci mají vedle jeho komunistické minulosti ještě jeden argument. Často tvrdí, že na Hradě z principu nechtějí vojáka.
Takový postoj nechápu. Jako výhodu naopak vidím, že vojáci mají disciplínu, přehled a řád. Není náhoda, že to i sám pan generál často opakuje. On k tomu konkrétně dodává i svou zkušenost z jednání s vrcholnými představiteli; navíc v krizových situacích. Takže voják na Hradě? Ať už tam sedí lékař, novinář, popelář nebo voják – to je mi jedno. Hlavní je charakter. Kéž by to byla osobnost, která bude zárukou, že se jako občan konečně nebudu stydět za svého prezidenta. V Pavlově osobě je to pro mě osobně umocněno tím, že je to voják, který něco prožil, něco vybudoval. Něco dokázal. Párkrát jsem se s ním v rámci armády setkal a působil na mě klidně, sebejistě. To jsou vlastnosti, které konkrétně v téhle době oceňuji.

Tagy: