Farský si odlet do USA špatně spočítal. Měl požádat matematika Janečka, glosoval politolog

Jan Farský

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský si myslel, že odlet na stáž do Spojených států mu projde. „Špatně si to spočítal. Možná se měl zeptat Karla Janečka, že by mu to propočítal lépe,“ glosoval ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Josef Mlejnek. Ten také společně s komentátorem Českého rozhlasu Plus Petrem Hartmanem diskutoval o aktuální atmosféře mezi Piráty a STAN.

Farský se vzdá poslaneckého mandátu na schůzi Sněmovny v polovině února. Udělat to na českém velvyslanectví v USA totiž není možné. Farský si původně chtěl mandát ponechat po celou dobu několikaměsíční stáže ve Spojených státech. „Neřekl bych, že byl naivní, ale špatně si to spočítal. Možná se měl zeptat Karla Janečka, že by mu to propočítal lépe,“ narážel Mlejnek na kandidaturu miliardáře Karla Janečka na prezidenta. Matematik totiž tvrdí, že má ve volbách padesátiprocentní šanci uspět.

Podle Mlejnka si Farský myslel, že mu jeho odlet projde. „Když zjistil, že ne, neměl jinou možnost, než mandát složit. Působilo by podivně, kdyby nakonec oznámil, že do Ameriky nepojede a zůstane ve Sněmovně. Jeho reputaci by to příliš nepomohlo,“ míní politolog.

STAN versus Piráti

Atmosféru mezi STAN a jejich hlavním koaličním partnerem – Piráty – označili experti za napjatou. V úterý poslanecké kluby obou stran vystoupily na tiskové konferenci odděleně. Překvapení to ale nebylo. „Když se podíváme na to, co tvrdili před volbami, říkali, že budou mít samostatné poslanecké kluby. Napětí mezi Piráty a Starosty je zřejmé a táhne se od voleb, kdy voliči Starostů na kandidátkách vykroužkovali Piráty takovým způsobem, že Piráti mají pouhé čtyři poslance,“ připomněl Hartman.

„Projevuje se také to, že STAN podcenili různé věci a dostali se do reputačních problémů. I to pochopitelně Pirátům vadí a přispívá k tomu, že vztah není tak idylický jako před volbami,“ doplnil komentátor Českého rozhlasu.

Mlejnek také poukázal na to, že by Piráti udělali chybu, kdyby vystupovali pouze dohromady se STAN. „Hrozilo by to, že se upozadí. Zapadli by do většího hloučku a mohli by přestat být vidět,“ upozornil.

Tagy: