Horáček: Prezidentské volby jsou jako soutěž talentů. Emoce vítězí nad střízlivým posouzením

K věci (1004)

Jsem rád, že vláda zmínila občanské kandidáty, kteří nemají politické pozadí, hodnotil úterní oznámení koalice Spolu někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL totiž oznámily, že do voleb nevyšlou žádného stranického kandidáta. Nepřímo ale podpoří senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Největší šance má podle Horáčka ten, kdo zapůsobí na veřejnost svou osobností podobně, jako tomu je v talentové soutěži.

„V kampani nakonec nerozhodnou skutečná fakta ani problémy. Působí dojem, který člověk dokáže vyvolat nějakým svým charismatem. Trochu to připomíná Superstar nebo něco takového,“ uvedl v pořadu K věci textař Michal Horáček, který se do prezidentského klání zapojil před pěti lety.

Tehdy ale neuspěl. „Emoce jsou mnohem důležitější než střízlivé posuzování faktů,“ doplnil hudební skladatel s tím, že ho potěšilo, že koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) „podpořila“ občanské kandidáty.

Podpora jako hendikep

„Ani jeden z trojice jmenovaných (ekonomka Danuše Nerudová, senátor Pavel Fisher a bývalý generál Petr Pavel) není z politických stran, všechny známe,“ okomentoval úterní výběr kandidátů.

Podpora vlády podle něj ale může být i jistý hendikep. „Naše společnost je rozpolcená, to znamená, že ti, kteří koalici nevolili, zbystří,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS. Vláda ale možné kandidáty doporučila, nikoli plně podpořila. „Pochopila riziko,“ poznamenal k tomu Horáček.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději začátkem listopadu.

Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: