Inspirace Fialou? Řecký ministr osobně povede humanitární konvoj do Mariupolu

Nikos Dendias

Řecký ministr zahraničních věcí Nikos Dendias osobně povede humanitární konvoj do ukrajinského přístavu Mariupol, které je obléhaný a ostřelovaný ruskými vojáky. Samotné město je již podle svědků naprosto zničené. Ukrajinci navíc ruskou armádu obviňují, že neumožnila otevřít větší množství humanitárních koridorů, kterými by z Mariupolu mohli odejít civilisté.

„Zasílám oficiální žádost ukrajinské a ruské straně, aby umožnily dodávku humanitární pomoci do Mariupolu. Mám v úmyslu tuto zásilku osobně doprovázet,“ oznámil v úterý šéf řecké diplomacie Dendias. Na svém plánu spolupracuje i s předsedou Mezinárodního výboru Červeného kříže Peterem Maurerem.

Dendias se pro cestu rozhodl poté, co v Řecku přivítal navrátivšího se konzula Manolise Andrulakise, který byl ještě minulý týden právě v obleženém Mariupolu. Město, které čelí drtivé ruské ofenzivě, opustil jako poslední evropský diplomat.

Andrulakis po návratu do Řecko popsal současnou tíživou situaci ve městě, které je aktuálně jedním ze symbolů zničující války na Ukrajině. „Mariupol bude na seznamu měst, která byla zcela zničena válkou. Nemusíme je jmenovat. Jsou to Guernica, Coventry, Halab, Groznyj či Leningrad (dnešní Petrohrad, pozn. red.),“ zmínil řecký konzul po návratu domů.

Řecký ministr zahraničí kromě toho uvedl, že se navíc rozhodl zřídit koordinační a přijímací tým v rumunském hlavním městě Bukurešť. Má sloužit zejména řeckým občanům, kteří se z Ukrajiny snaží dostat přes Rumunsko zpět do své vlasti.

Řecko pomůže znovuvybudovat Mariupol

Kromě toho přislíbil, že Řecko po válce pomůže Mariupolu. „Naším prvním krokem, až se věci vrátí do normálu, bude rekonstrukce porodnice v Mariupolu,“ připomněl Dendias místo, které zničilo ruské bombardování.

Mariupol je v obležení už tři týdny. Ruská vojska přístavní město ustavičně bombardují a ostřelují dělostřelectvem či raketami. Většinu aglomerace tak Rusové proměnili v trosky. Místní obyvatelé a obránci navíc hlásí, že trpí nedostatkem pitné vody a potravin, nemají ani elektřinu či teplo. Z města se navíc přes humanitární koridory podařilo vycestovat jen několik málo tisícům obyvatel.

Pro Řeky má válka na Ukrajině ještě jeden náboj, který řada států postrádá. V zemi je totiž velmi početná řecká menšina. Některé rodiny zde žijí už po několik století. Nabídka znovuvybudovat mariupolskou porodnici je důkazem solidarity, se kterými přicházejí evropské státy. Například Itálie se pro změnu nabídla, že znovu postaví zničené divadlo v ostřelovaném Mariupolu.

Posloužil jako inspirace Petr Fiala?

Dendiasův plán do jisté míry připomíná cestu trojice premiérů do ostřelovaného Kyjeva. V minulém týdnu totiž do hlavního města Ukrajiny dorazili český premiér Petr Fiala, jeho slovinský protějšek Janez Janša a rovněž polský předseda vlády Mateusz Morawiecki, kterého ještě doprovázel šéf vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński.

V Kyjevě se sešli s tamním prezidentem Volodymyrem Zelenským, který jejich cestu ocenil a děkoval za ni. „Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ řekl Zelenskému před novináři český premiér Fiala.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Řecko bombardování Petr Fiala Petrohrad Červený kříž vláda Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ostřelování Peter Maurer