Jak investovat v době války? Rostou akcie zbrojařských firem, může vyjít i sázka na Rusko

Frankfurtská burza

Rusové se bojí o peníze

Přestože jakákoli válka představuje lidskou, ale i hospodářskou katastrofu, může zároveň nabízet řadu pozoruhodných investičních příležitostí. A konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou není výjimkou. Navíc v době rostoucí inflace se může vyplatit risk v podobě nákupu akcií zbrojařských, těžařských nebo také ruských společností.

Rusko sice čelí nebývalému objemu sankcí ze strany Západu, jeho finanční trh ale zatím nezkolaboval. Ba naopak, akcie ruských společností jsou na historických minimech a prodávají se výrazně pod cenou v porovnání s předválečnými úrovněmi. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy tak stojí za zvážení právě investice tohoto typu. Hlavní index moskevské burzy je totiž nejvýkonnější ze všech srovnatelných indexů na světě.

„Ruské akcie poskočily, přestože investoři mohou právě od minulého týdne poprvé od začátku ruské invaze spekulovat o jejich poklesu. Moskevská burza ovšem zároveň stoupá, aniž by Kreml, respektive jeho státní fond, musel přikročit k podpůrným nákupům akcií, na něž vyčlenil v přepočtu přes 200 miliard korun,“ uvedl Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Obří risk s moskevskou burzou

Podle něho za růst moskevské burzy může především skutečnost, že Rusko může stále vyvážet energetické komodity. „Trh těsně po invazi zjevně do cen ruských akcií započítal i možné daleko výraznější odstřižení Západu od ruských energií, k němuž ale nedošlo. Putinův režim získává z vývozu ropy a plynu v přepočtu bezmála 20 miliard korun. Putin těží z vysokých cen energií, za něž z velké části může jeho válka,“ dodal Kovanda.

To podle něho znamená, že investiční příležitost mohou představovat akcie ruských energetických kolosů, jako je Lukoil nebo Gazprom. „Stále se prodávají ve velké slevě oproti ceně před invazí a lze tak na ně vysoce spekulativně, a tedy vysoce rizikově, vsadit. Pokud Evropská unie nebude mít kuráž se od ruských energií odstřihnout, tyto společnosti by mohly dále růst. Samozřejmě, investor si musí takovou případnou investici obhájit i morálně. Neboť takovou investicí podporuje právě i Putinův režim,“ uvedl dále Kovanda.

Rostou těžaři, ale ti američtí

Neposilují ale jen ruské těžařské firmy. Rostoucí ceny ropy a zemního plynu hrají do karet také energetickým společnostem na Západě, a to zejména těm v USA. Například akcie texaského gigantu Exxon Mobil od začátku letošního roku zpevnily o více než 32 procent. Podobně se dařilo akciím jiné americké těžařské firmy ConocoPhillips.

„Je samozřejmě otázkou, zda se ještě v tuto chvíli vyplatí do těchto akcií nastupovat. Záležet to bude na postoji Evropské unie k ruské ropě. Pokud uvalí na její dovoz embargo, nutně vzroste poptávka po ropě ve zbytku světa, což bude voda na mlýn amerických těžařů, a tedy i jejich akcií,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické Veronika Hedija.

Nejsou to ale jen americké těžařské firmy, které se těší zájmu investorů. Posilují rovněž akcie věhlasných zbrojovek jako Lockheed Martin, které jsou od začátku roku o téměř 30 procent výše. Výrobce slavných stíhaček F-16 Fighting Falcon, tanků Abrams nebo obrněných vozidel Stryker General Dynamics zpevnil od ledna o více než 16 procent. Téměř pětinu přidaly akcie společnosti Northrop Grumman, která vyrábí například letadlové lodě, protiraketové obranné systémy nebo družice.

Evropské zbrojovky či americké banky

Na burze se ale daří také evropským zbrojovkám, a to zejména těm německým. Trh zjevně ocenil informace o tom, že Německo hodlá zvýšit své výdaje na obranu o sto miliard eur jen v letošním roce. Akcie společnosti Rheinmetall od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o 90 procent, od začátku letošního roku přírůstek činí dokonce 137 procent. Podle Kovandy by investoři měli brát na zřetel také akcie dalších evropských zbrojovek, protože „výdaje na zbrojení výrazně navýší také další evropské země, třeba Polsko nebo Nizozemsko“.

Kdo si však nelibuje v investicích do energetiky ani do zbrojařských firem, může svou pozornost obrátit na americké bankovní domy. „Vsadit se dá na akcie velkých bank typu JP Morgan nebo Citigroup. Jsou dostatečně vzdáleny ukrajinskému bojišti a navíc budou těžit z razantního zvedání úroků v podání americké centrální banky, která i pod vlivem války na Ukrajině konečně pochopila, že inflace není přechodná,“ uzavřel Lukáš Kovanda.

Tagy: