Jaro v nedohlednu? Místo oteplení sníh a déšť. Meteorologové varují před nočními mrazy

Na opravdové jaro si Češi budou muset ještě nějakou chvíli počkat. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V prvních dubnových dnech se vyskytnou deštivé i sněhové přeháňky. Teploty se v noci budou dostávat pod nulu. Oteplit by se mohlo až koncem příštího týdne.

Přes české území přejde studená fronta od severu a za ní kolem tlakové níže nad východní Evropou začne proudit studený vzduch od severu až severovýchodu. V neděli bude zataženo až oblačno, zpočátku se na většině území objeví občasný déšť nebo přeháňky (ve vyšší nadmořské výšce postupně smíšené nebo sněhové).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec dohadů, tornádo u Letovic potvrdili i meteorologové. Video ukazuje sílu živlu

Nejvyšší teploty se budou podle meteorologů z ČHMÚ pohybovat mezi 6 až 10 °C, na severu kolem 4 °C a na horách kolem nuly. V noci by mělo být polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky, které budou četnější na horách. Nejnižší teploty dosáhnou −4 °C, na jihu Moravy by se ale měly držet těsně nad nulou.

Ojediněle by mohla hrozit tvorba náledí nebo zmrazků. Meteorologové varují také před mrazem, který může poškodit zejména kvetoucí ovocné stromy.

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy nastanou sněhové přeháňky, a to zejména na horách. V horských oblastech na severu a severovýchodě místy hrozí také tvorba sněhových jazyků. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 1 až 5 °C, na jihu Moravy bude tepleji, tam by mohly dosáhnout až 7 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr bude postupně slábnout.

Nejnižší noční teploty se budou blížit −3 °C. Z týdenní předpovědi ČHMÚ vyplývá, že by podobné počasí mělo panovat i v úterý – s tím rozdílem, že v noci bude ještě větší zima. Nejnižší noční teploty by měly dosáhnout až −6 °C. Mírně oteplit by se mohlo až v druhé polovině následujícího týdne.

Tagy: