Kettner: Že je SPD nejhorší? Kolega z pětikoalice říkal, že mi přibouchne hlavu do dveří

Zdeněk Kettner v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 15.5.2022

Téměř hodinový projev Tomia Okamury byl v pořádku, opozice k demokracii patří, ze strany SPD nepadají do rozpravy nejhorší výrazy. To vše řekl v Partii Terezie Tománkové opoziční poslanec Zdeněk Kettner. Podotkl, že i politik z vládní pětikoalice zmínil na půdě dolní komory, „že by mu měl přibouchnout hlavou do dveří“. „Urážky, které nejsou k věci, jsou napříč politickým spektrem,“ postěžoval si ve vysílání.

Ministry pětikoalice pobouřilo vystoupení šéfa SPD, který ve svém 50minutovém projevu nešetřil kritikou vládní kabinet kvůli jeho strategickým prioritám při zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny. O některých členech vlády Okamura řekl, že „jsou z Marsu“, fungování kabinetu při řešení současné krize pak přirovnal k bordelu. Po necelé hodině monologu se ministři zvedli a odešli, čímž skončil i jednací den. Později Okamuru obvinili ze lži a překrucování skutečností.

Podle jeho spolustraníka se ale Okamura na sněmovní půdě nedopustil žádného prohřešku. „Opozice patří k demokracii a má nějakou roli – rýpat a upozorňovat na nešvary a problémy. To děláme. Nešíříme nenávist. Je to až úsměvné, když se za nenávist považuje to, že upozorňujeme na problém. Pokud pan Okamura mluví 50 minut, nepovažuji to rozhodně za ohrožení demokracie, to je spíš zablokování webů bez opory v zákoně,“ bránil svého předsedu v nedělní Partii Zdeněk Kettner.

Rovněž odmítl, že by Okamurův dlouhý projev byl obstrukcí. „Vláda má počítat s tím, že k ní bude opozice kritická. Padlo tam minimálně pět až šest otázek, na které se dalo odpovědět,“ pokračoval Kettner ve vysílání CNN Prima NEWS. Ohradil se také proti tvrzení, že co do urážek a nevhodných poznámek by bylo hnutí SPD nejhorší. „Už jsem slyšel na půdě Sněmovny horší výrazy, nebylo to ze strany SPD. Jako učitel si držím nějakou fazónu – jak mluvenou, tak verbální. Na půdě Sněmovny jsem ale byl jak v Jiříkově vidění,“ postěžoval si opoziční politik.

„Byl to kolega z pětikoalice, který říkal, že mi měl přibouchnout hlavu do dveří. Pan ministr na vyloženě faktickou otázku týkající se kolize zákona řekl, že kolegyně musí skákat, jak chlebodárce píská. Tyhle urážky, které nejsou k věci, jsou napříč politických spektrem. Opravdu se musím ohradit, že by to byl čistě náš problém,“ doplnil Kettner. Blíže už ale nerozvedl, o které politiky konkrétně šlo.

Okamuru krituzují poslanci koalice i ANO

Do poslance za SPD se opřela zákonodárkyně občanských demokratů Eva Decroix. Podle ní SPD opět vytahuje své letité téma ekonomických migrantů. „Začínáme mít dojem, že právo opozice je svaté – že můžou všechno. Je to ale i o nějaké přiměřenosti a důstojnosti. V tomto volebním období se zdá, že se porušuje obojí. To, že je někdo ministr, neznamená, že musí sedět a poslouchat urážky,“ řekla v Partii.

Okamurovo vystoupení kritizoval i pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. „Celý jednací řád Poslanecké sněmovny, kdy přijde jeden člověk a celou komoru zablokuje tím, že neustále opakuje urážky, mi přijde bizarní. V Evropském parlamentu máme rozpočítaný čas a na každého dojde. Nedokážu si představit, jak je proboha možné zneužívat řečnické plénum jako pan Okamura. Tím demokracii ničí. Německý parlament má 750 poslanců a dokážou to zvládnout. Tady stačí jeden člověk na to, aby 200 lidí zastavil a znemožnil projednávání věci k řešení krize,“ rozčilil se Peksa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Okamurův výstup rozladil i opoziční poslance z hnutí ANO. „Byl jsem naštvaný na obě strany. Chtěli jsme slyšet odpovědi od vlády. Člověk umí definovat otázky do dvou minut v rámci technické poznámky. Na straně druhé mi vadilo i to, že celá vláda odejde. Může to být precedens do budoucna – mohou tímto zlikvidovat interpelace. Vadily nám oba celky, následující den jsme ale dostali vynadáno, i když jsme byli (jako hnutí ANO) jen diváky,“ přidal se ke kritice poslanec Patrik Nacher.

Tagy:
Ukrajina demokracie Partie poslanci Poslanecká sněmovna Tomio Okamura Terezie Tománková pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové SPD Mikuláš Peksa ANO 2011 Patrik Nacher urážky vláda Svoboda a přímá demokracie obstrukce pětikoalice Eva Decroix Poslanecká sněmovna ČR Zdeněk Kettner