KOMENTÁŘ: Hrdinní Ukrajinci v zákopech a srabácký Západ přihlíží? Já vám řeknu, co si myslím

Ukrajinský voják v bunkru.

Debakl ruské armády v Kyjevě

Mám pocit, že jdu s kůží na trh, když řeknu: „Líbí se mi, jak Západ reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu.“ Jsem z prvotní reakce Evropské unie a USA nadšený? Ne. Dalo by se dělat víc? Možná, vlastně nevím. Ale už mě trochu dráždí pozorovat přívaly zpráv a vtípků na sociálních sítích o tom, jak hrdinní Ukrajinci válčí v zákopech a srabácký Západ z dálky přihlíží.

A tenhle srabácký Západ zavádí „nějaké trapné sankce a dokonce nemá ani sílu odstřihnout Rusko od systému mezinárodní bankovní výměny SWIFT (a všichni jsou na to děsní experti...). Možná jsme zválcovaní léty ruské propagandy, že EU je neschopná, neakční a slabá víc, než jsme si mysleli. Možná jsme jenom ukňouraní a chtěli bychom méně řečí a více akce – zkrátka Rambo film.  Ale připomeňme si:

a) Zatímco se všichni smáli Američanům, jak neustále dokola vyhlašují, že „válka bude zítra, tak pod tímhle mediálním a diplomatickým bílým šumem na Ukrajinu proudily americké střely Javelin, Stinger a další špičkové vybavení z USA i Evropy. Může za to, že Kyjev ještě nepadnul, úplně stejně, jako odvaha ukrajinských vojáků. Další zbraně a munice tam jedou z Polska právě teď. Američané zásobují díky svým špionážním letounům ukrajinskou armádu cennými informacemi. Není to od nás vůči Ukrajině žádný „Mnichov“, jak jsem se už nejednou dočetl. Je to spíše afghánský scénář. A víme, jak Rusové v Afghánistánu tváří v tvář americkým zbraním v rukou mudžahedínů dopadli. Materiální pomoc Západu je zkrátka obrovská, opravdu důležitá, potenciálně rozhodující.

b) Přijaté sankce proti Rusku jsou brutální. Nejde jenom o bankovní sektor, kterému málokdo dobře rozumí. Do Ruska přestanou proudit kritické technologie a náhradní díly, které potřebuje ruský průmysl. Bez amerických, tchajwanských a japonských čipů si dnes už pomalu nepustíte ani lampičku. Bez západních technologií, které Rusko neumí produkovat, ho čeká středověk. Západ proti němu vede regulérní ekonomickou válku, kterou Rusko prohraje, pokud se sankce udrží. Ano, tohle je náš způsob vedení války. Zatímco Rusové předvádějí klasickou válku s tankovými průlomy, obchvaty a výsadky – prostě válku 20. století – Evropa a USA bojují válku 21. století. Rusku ublíží hrozně. A následky pocítíme také. Srabácké mi to tedy nepřipadá a na konci bude možná Rusko o dost smutnější, než kdybychom tam poslali „kavalerii“.

c) Že máme poslat „kavalerii“, začít s Ruskem válku na bajonety a bránit Ukrajinu vojensky? Evropa je přivyklá míru, nechce se jí bojovat, a mě připadá, že to vlastně není špatně. Pro vyspělé národy 21. století je to celkem přirozený postoj. A osobně? Nevím jak vy, ale já vyrostl v 90. letech, zažil jsem jenom mír a dekadenci a přiznávám, že si vůbec neumím představit, co by to znamenalo, co by se dělo, mám děti a tu hrdinskou rétoriku bych si odpustil... Co chci ale říct především, je: nebuďme zklamaní. Západ pomáhá a bojuje. Jen to holt nevypadá jako ve filmech. A až budu se slzou v oku platit obří účet za plyn, oblékat děti do svetrů a mazat si chleba jen z jedné strany, tak u toho budu přece jen trošku hrdý.

Tagy: