KOMENTÁŘ: Opravdový důvod jít k evropským volbám politickým nechutnostem navzdory

Menu nabízené voličům před letošními evropskými volbami je bohaté. Pošmáknout si na sobě libém pokrmu si může každý, stejně jako se znechutit nevábnými kampaněmi a slogany. Vezměme to popořadě, pěkně podle volebních preferencí.

Vedoucí hnutí ANO odstartovalo v duchu svého tradičně kvalitního politického marketingu, jehož úroveň mu neradi přiznávají i jeho soupeři. Heslo Česko, pro tebe všecko láká voliče na poselství, že v Evropské unii je třeba dbát především na české zájmy.

ČTĚTE TAKÉ: Vášně kvůli Babišovi v barvách Ruska. Němcová se rozplývala u Putina, vzkázal Havlíček ODS

V čele kandidátky je Klára Dostálová se zkušenostmi z čerpání evropských fondů. Logicky kampaň nebude vonět těm, kteří nemají rádi Andreje Babiše a s ním celé hnutí a také těm, kteří si přejí federalizaci Evropy, nevadí jim Green Deal, migrační pakt, chtějí euro a nechtějí zachovat veto členských států. Nejhorší na kampani je, že nevíme, do jaké půjde ANO frakce v Evropském parlamentu.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

KDU-ČSL, ODS a TOP 09 sdružené v koalici Spolu mají dohromady zhruba o deset procent méně než favorit předvolebních průzkumů, ale snaží se po svém. Rozpor v názoru na směřování EU jednotlivých stran, které byly a podle všeho budou v Evropském parlamentu v rozdílných frakcích, se rozhodlo vyřešit lstivě antikampaní. Slogan ANO přejmenovalo na Rusko, pro tebe všecko a k tomu nahodilo Andreje Babiše a Kláru Dostálovou s ruskými vlaječkami. Do europarlamentu si volíme své zástupce pro řešení unijních záležitostí, jestli voliči uslyší na negativní program i vzhledem k domácí neoblibě pětikoaliční vlády, budiž otázkou k rozhodnutí u volebních uren.

Je zaznamenáníhodné, že prezident Pavel zkritizoval coby „nevhodnou, nefér a nebezpečnou“ jak antikampaň Spolu, jejíž vládě přitom kývá na vše, co může, tak předvolební výroky Andreje Babiše ohledně Ukrajiny.

VIDEO: Nerudová ve znalostech pokulhává, myslí si komentátoři. Kdo je podle nich starý pes politiky?

Piráti se vytasili s růžovým autíčkem, přičemž zvolená barva se jeví jako jinotaj lehký k rozluštění. Zkritizovali všechny a vše. Green Deal, který měli tak v oblibě, už v oblibě mají podle svých slov méně, pustili se i do svých koaličních partnerů. Liberální program, více Evropské unie, méně práv členských států vetovat unijní dohody, pro euro a velká slova. To je jako vždy nedílná součást koktejlu s velkým potenciálem pro mladé.

Následují hnutí STAN v koalici s SLK a SPD ve spojení s Trikolórou. Jejich kampaně představují krajní póly přístupu k EU. Pro SPD a Trikolóru i STAN s SLK pak platí, že na rozdíl od Spolu to nejsou ideově nesourodé koalice, tudíž to nezavání podvodem na voliče.

Starostenští vedení neúspěšnou prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou jsou nepokrytě eurohujerští, což pro část voličů snících o evropské federaci a Unii bez práva veta s eurem coby českým platidlem jistě může být lákavé. Pokazili si vše migračním paktem, alespoň se z něj nevykrucují, což jim budiž ke cti. SPD je pak pravý opak, EU by nejradši opustila, byť už nemluví o vystoupení tolik, co dříve, nýbrž touží „jen“ po referendu. Oba směry mají zastánce, tudíž si své voliče najdou.

Mohou voliči vůbec něco ovlivnit?

Následuje koalice Stačilo! vedená předsedkyní komunistů Kateřinou Konečnou, která podle průzkumů má velkou šanci se do Evropského parlamentu opět dostat. Levicový program jako vyšitý, pro část voličů lákavý. Podobně s důrazem na pracující přišli také sociální demokraté neboli SOCDEM (značka ČSSD jim mezitím byla vyfouknuta). Zkušený Lubomír Zaorálek v čele chybou není.

Otázka je, zdali a proč se levice nemohla sjednotit. Odpověď je zřejmá – nemohla. Byť by to zvýšilo šanci na úspěch, ideové rozdíly jsou zjevné, tudíž převážil program nad účelovou pragmatičností. Překvapením budiž kandidátka Přísahy a Motoristů sobě vedená Filipem Turkem – charismatickým, dobře mluvícím i vypadajícím. Odpor ke Green Dealu a migraci jest jejich vlajkovou lodí. Dalších stran, hnutí a spolků je přehršel, průzkumy ale dávají šanci výše zmíněným.

Kampaně s pozitivním či negativním programem mohou stejné množství voličů přilákat, jako odpudit. Pro hojnou účast ve volbách ale existuje jiný důvod. Evropská unie za dvacet let naší účasti přešlapuje na místě jako spolek pro dobré počasí. Potácí se mezi federací a seskupením členských států.

Jak ukázaly krize ekonomickou počínaje, přes migrační až po covidovou a ukrajinskou, je to ode zdi ke zdi. Vše výše zmíněné i Green Deal a migrační pakt se řeší v Bruselu, k nám často chodí už jen nařízení k implementaci. Proto je důležité jít k volbám a hodit ten směr, který je komu milý, protože v tom budeme žít. Neplatí, že v Unii nemůžeme nic ovlivnit, ani to, že ovlivníme vše. Je třeba hledat spojence, což by měli dělat kromě vlády i naši europoslanci. Lepší jít hodit hlas, než pozdě bycha honiti ve světě zvoleném jinými.

Tagy: