Konečná: Nehrajeme na lidi habaďůru jako Spolu. Stačilo! je nejsilnější levicová alternativa

Šéfka KSČM Kateřina Konečná

Rozhovor s Kateřinou Konečnou o volbách do Evropského parlamentu

Koalice Stačilo! je ve volbách do Evropského parlamentu nejsilnější levicovou alternativou, řekla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Přestože se koalice skládá ze tří stran a kandidují za ni i nezávislé osobnosti, europoslankyně zdůraznila, že všichni sdílí stejný pohled na hlavní body jejich programu. V této souvislosti se také opřela do koalice Spolu, která je podle ní „slepenec“. Nastínila rovněž budoucnost koalice Stačilo! po eurovolbách. V rozhovoru zkritizovala Green Deal a stejně tak i schválenou podobu migračního paktu.

Velkým tématem před volebním klání je Green Deal. Vy jeho znění opakovaně kritizujete a žádáte revizi. V jakých konkrétních oblastech by se měl podle vás upravit nebo změnit?
V průmyslovém odvětví dochází k likvidaci podniků. Také zákaz spalovacích motorů, který má platit od roku 2035, povede pouze k tomu, že budeme zaplaveni automobily z USA nebo Číny. Evropa pak bude mít v tomto ohledu obrovské problémy. Dávat si takové cíle 10 let dopředu je šílenost. Tvrdím, že je nesmysl zavazovat automobilky k tomu, co musí prodat. Stačila by postupná cesta k obnově vozového parku se spalovacími motory, které jsou zahrnuty v rámci emisní normy Euro 5 a 6 na zcela jiné úrovni.

ČTĚTE TAKÉ: Nepřijetí eura je ostuda, říká ministr Dvořák. Zmínil výhody, které by nová měna přinesla

Druhá věc se týká postupného odebírání bezplatných emisních povolenek od roku 2026, na což vůbec náš průmysl není připravený. Celý systém těchto povolenek vnímám jako obrovský podvod, který nám proplul mezi prsty, jelikož se ukazuje, že jsou jen spekulací akciových trhů. Nemá to nic společného s životním prostředím. Uhlíková daň je férovější a pro průmysl vyrovnanější.

Dalším problémem jsou obnovitelné zdroje. Vnímám je spíše jako „občasné“ zdroje. Nemám nic proti fotovoltaice, ale musíme si uvědomit, že v našich podmínkách panuje čtyři až pět měsíců zimní počasí. Náhradní zdroje dnes ani nejsou vybudované. Společně s možným zavíráním uhelných elektráren může dojít k tomu, že Česko bude mít již v roce 2027 fatální problémy s nedostatkem elektrické energie, takže ji budeme muset nakupovat. Německo bude mít nejspíše podobný problém. Možná se budeme muset obrátit na důl Turów v Polsku. Nechci být energeticky závislá na sousedních státech. Rychlý nástup obnovitelných zdrojů bude obrovský malér. Je hezké říct, že budeme mít všichni fotovoltaiku na střeše, ale jak to zvládne energetická soustava bez blackoutu? Za 35 let jsme neinvestovali ani korunu do přenosové sítě, která bude v případě obnovitelných zdrojů přetížena.

V superdebatě lídrů kandidátek do Evropského parlamentu na CNN Prima NEWS jste prohlásila, že byste Green Deal zrušila. Dohoda je již ale schválená a podle expertů již zrušit nejde. Jak byste to udělala?
Dokument je sice schválený, ale je stále v revizích. Europoslanci mají legislativní pravomoc, takže mohou vyzvat komisi k přípravě legislativ. U řady projednávání ohledně této dohody jsem byla přítomna. Zelené organizace navrhovaly zákaz spalovacích motorů pro rok 2030. Proto si prosadily, že v roce 2025 musí dojít k revizi, aby celou věc s novým složením europarlamentu urychlily. Takové nastavení se dá nyní použít k přepočítání, zda Zelená dohoda vůbec dává smysl. Vše záleží na zvolených europoslancích, zda se budou chtít touto cestou vydat. Emisní povolenky by podle mě měly být nahrazeny uhlíkovou daní. Klídek a pohodička, kterou v europarlamentu zažívali socialisté společně s lidovci, skončí, protože zákonodárný orgán se výrazně přepíše.

Chcete jej tedy přepracovat, nikoliv zrušit jako celek.
Bylo by nutné zrušit každou jednotlivou směrnici a nařízení. Například v případě zemědělců se hovořilo o snižování pesticidů, neobdělávání částí půdy a podobně. Tyto věci měly vstoupit v platnost v roce 2025. Jenže legislativa o pesticidech nespatřila světlo světa, jelikož ji předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová raději ze strachu před reakcí farmářů stáhla.

Přiznám se, že nemám ráda cíle ohledně dosažení klimatické neutrality. Vnímám je totiž jako postavené na vodě. Nikdo z nás neví, co se v budoucnu stane.

Otázku úhorů (část půdy dočasně ležící ladem, pozn. red.) odkládáme až na rok 2027. Sami zemědělci nás ještě před protesty upozorňovali, že tato část půdy je pro ně zásadní a že jsou v souvislosti s Green Dealem byrokraticky zatíženi. Dokázali, že s tím pohnout jde, jelikož europoslanci z nich mají krátce před volbami strach.

Nejsou však vaše slova o úplném zrušení Zelené dohody pro Evropu matením voličům?
Předsedové členských států se mohou dohodnout, že je plán příliš ambiciózní a že bychom měli cíl zvýšit na rok 2055 nebo 2060. Je možné znění přepsat.

Vy však v případě zvolení budete europoslankyně, ne předsedkyně vlády.
Jako europoslankyně mám dostatek nástrojů, dokonce víc než samotní premiéři, abych tlačila na změny. Naše vláda dokazuje, že ona tu možnost sice má, ale v případě spalovacích motorů, emisních povolenek i normy Euro 7 selhala. Hodlám hledat spojence, abych řadu věcí opravila. Klimatické neutralitě úplně nevěřím. Učme se od Austrálie či USA, které si nelikvidují energetiku a průmysl, zatímco se v těchto sektorech připravují na změnu. Když ji nestihnou v určeném čase, nikdo jim „nezakroutí krkem“, mají v onom přechodu racio. Na Evropu připadá osm procent globálních emisí. Snažme se je snížit, ale nezabijme si přitom ekonomiku.

Přiznám se, že nemám ráda cíle ohledně dosažení klimatické neutrality. Vnímám je totiž jako postavené na vodě. Nikdo z nás neví, co se v budoucnu stane. Musíme hledat cestu k ochraně přírody, ale upínat se fanaticky pouze k jedné myšlence mi přijde politicky velmi hloupé.

Konečná: Migrační pakt je paskvil

Velkým tématem eurovoleb je také migrace a s ní spojený migrační pakt, který jste označila za paskvil. Proč ho tak hodnotíte?
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prostě podepsal paskvil, což se nyní ukazuje. Na sociální síti X se člověk dovídá mnoho věcí. ODS, KDU-ČSL i TOP 09 přiznávají, že v paktu není žádná výjimka pro Česko. Povinná solidarita jsou ve své podstatě kvóty. Rakušan dál točí svá videa, v nichž tvrdí, že to tak není. Zaprvé se v paktu neřeší návratová politika a zadruhé nezajistí rychlý návrat migrantů do jejich země. Některým státům tak budou buď vnucováni lidé, kteří k nim nebudou mít žádnou kulturní či historickou vazbu, nebo půjde o zaplacení půl milionu korun za jednoho člověka. Opravdu chceme obchodovat s lidmi? Je to celé jedno velké vládní lhaní si do kapsy.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme sedět za volantem EU, ne na místě spolujezdce, řekl Pavel. Vyzval k přijetí eura

Měli bychom spíše vyjednávat se zeměmi původu migrantů a v ideálním případě zajistit, aby se k hranicím nedostávali ti ekonomičtí. V případě obrovské migrační vlny, jako byla v roce 2015, bychom se z toho navíc nevyplatili. Integrace uprchlíků se nedaří v řadě zemí, které s nimi váže koloniální zkušenost. Prostřednictvím paktu si s nimi hrajeme jako s figurkami a určujeme jim co, kdy a kde.

Není ale migrační pakt lepší než současný systém, kdy jsou některé státy přetížené? I s přihlédnutím k tomu, že jsme jedno společenství.
Může naopak přinést rozvrat v dalších zemích, nic dobrého to nepřinese. Nebavíme se přece o 30 tisících, ale zhruba o 250 tisících migrantů jen za loňský rok. Do řady zemí, odkud ti lidé přichází, posíláme obrovskou rozvojovou pomoc a spolupracujeme s nimi i obchodně. Celý problém bychom měli řešit přímo v těch státech tak, aby Evropa přestala být v tomto směru atraktivní. Je fér si přiznat, že EU není schopna ročně přijmout miliony migrantů. Naopak nefér mi přijde takovou představu v běžencích živit. Řada členských států podle mě tu vlnu v roce 2015 nezvládla. Vidíme dění v Německu, Švédsku nebo Dánsku ještě předtím, než přijali tvrdou migrační legislativu. Podobné scénáře pro nás nechci.

Kandidátka s agrobaronem

Co stojí za názvem koalice Stačilo!, se kterou se účastníte eurovoleb?
Stačilo, kam se Evropská unie řítí. Stačilo záležitostem typu migrační pakt, Zelená dohoda pro Evropu a podobně. Myslím si, že konkurenceschopnost EU vůči dalším globálním hráčům klesá, snižuje se podíl HDP a dochází i k likvidaci části průmyslu. Jen za poslední rok vyhaslo zhruba 20 evropských hutí. To vše jsou důvody, proč si říct buď dost, nebo čekat, až to nedopadne dobře.

Jsem pro ochranu životního prostředí, ovšem nikoliv za cenu milionů nezaměstnaných a kuratel zemí třetího světa. Pokud někdo tvrdí, že ocelářství není pro Evropu důležité a vytváří pro tyto zaměstnance neúnosné podmínky, ptám se na druhou stranu: Z čeho budeme stavět mosty či vysokorychlostní železnice? Tento sektor průmyslu systematicky likvidujeme, což povede k závislosti na cenách materiálu zemí třetího světa. Jsem přesvědčena, že by to byl obrovský handicap. A proto tvrdíme, že už stačilo, pojďme to zastavit, dokud je ještě čas.

Žádné jméno na naší kandidátní listině nevede ke sporům. Na rozdíl od Pirátů či koalice Spolu totiž nehrajeme habaďůru.

Na vaší kandidátce Stačilo! jsou zastoupeni zejména členové KSČM. Nešlo vám tím názvem o upozadění komunistické strany?
Určitě ne. Po sněmovních volbách v roce 2021 propadlo celkem milion hlasů. Milion lidí tedy dnes nemá v Poslanecké sněmovně své zastoupení. Přišel propad volebních preferencí, díky němuž jsme si v KSČM uvědomili, že pokud se nepokusíme vytvořit něco ve větší skupině, budeme opět riskovat tolik propadlých hlasů. Hned po parlamentních volbách jsme tak dva roky intenzivně jednali se všemi mimosněmovními subjekty.

Značným impulsem byly i protivládní demonstrace, na nichž nám lidé radili, ať se spojíme, protože sami nic nezmůžeme. Stačilo! je tak nejsilnější alternativou na levicové scéně, členy KSČM nijak neskrýváme. Naše kandidátka je poměrně rovnoměrně složená, na prvních šesti místech jsou pouze dva komunisté. Nejde o žádnou hru, ale o relevantně sestavenou listinu, která představuje vhodné odborníky do Evropského parlamentu.

Mezi kandidáty se objevuje i podnikatel, mluvčí nedávných zemědělských protestů Zdeněk Jandejsek, kterého například europoslanec Alexandr Vondra (ODS) označil za agrobarona. Na listině se objevuje jako „zemědělský expert“, za jeho přítomnost vás kritizoval například europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Nemůže jeho přítomnost uvnitř kandidátky vyvolat spory?
Žádné jméno na naší kandidátní listině nevede ke sporům. Na rozdíl od Pirátů či koalice Spolu totiž nehrajeme habaďůru. Z posledního hlasování o migračním paktu vyplývá, že lidé odmítající migraci nemohou volit Spolu, protože koalice má za trojku Luďka Niedermayera (TOP 09), který hlasoval pro povinné kvóty, stejně je tomu i u elektromobility a zákazu spalovacích motorů. Jednání s partnery jsme vždy začínali s rámcovým programem, ale z hlavních bodů, jakými jsou mír, suverenita a soběstačnost, jsme neslevili. Pokud nám někdo odpověděl, že to vidí jinak, rozloučili jsme se hned zkraje. Odmítla jsem vytvořit nějaký slepenec. I z toho důvodu pan Jandejsek na naši kandidátku patří. Možná se o něm hovoří jako o agrobaronovi, ale jde o člověka, který produkuje zemědělské produkty a řídí výrobní řetězec.

ČTĚTE TAKÉ: Holubice „míru“ v Evropském parlamentu. Slovenský politik přímo na plénu vypustil opeřence

Jsem hrdá, že naši nabídku přijal. Je na 21. pozici a veřejně prohlásil, že nás chce podpořit. Spolu s ním je na kandidátce i šestka Jarmila Dubravská, což je členka Evropského hospodářského a sociálního výboru a dáma, která jezdí do Bruselu roky, takže je ihned schopná v případě zvolení naskočit do zemědělského výboru, aby se věci daly do pohybu.

Nebrali jste jeho účast na kandidátce také jako prostředek, jak od něj získat finanční podporu?
Nešlo o žádný kšeft. Nejsme ovlivněni žádnými sponzory, kteří by nám říkali, co máme dělat. Znovu říkám, že nehrajeme žádnou habaďůru jako koalice Spolu, jež má na své kandidátce rozdílné osobnosti. Jedni volí ultra vlevo, druzí ultra vpravo. Kdokoliv bude volit Spolu, neví vlastně, zda volí pro Green Deal, či proti němu. To stejné platí i u migrace. Je to fakt ostuda, styděla bych se za takovou kandidátku. Chápu, že ti politici nejezdí na besedy. Od začátku roku jsem se účastnila už zhruba 60 setkání s lidmi, kam mě doprovází i další zástupci naší kandidátní listiny. Nikdy se nestalo, že bychom se programově nesetkali. Nehrajeme si na uskupení se záměrem, aby – s odpuštěním – mělo KDU-ČSL nebo TOP 09 šanci mít svého europoslance. Alexandr Vondra to teď dostává zleva i zprava. Kandidátka Spolu je jako pytel blech.

Na vašich besedách s občany vystupuje i bloger Vidlák, který je označován za dezinformátora. Připomeňme loňské podzimní stávky, kdy se od jeho výstupu na pódiu distancovali zapojení pedagogové. Dodávám, že není součástí vaší kandidátky. Proč jste si vybrali právě jeho?
Co je dezinformace? Za dezinformaci považuji třeba volební program ODS, která tvrdila, že ke zvyšování daní nesáhne a že nebude rušit valorizaci důchodů. Vidlákovy příspěvky čtu poměrně poctivě, má obrovský dosah. Nečte pouze to, co je povoleno číst v Česku, ale snaží se zjišťovat informace i odjinud. Podle mě není normální v 21. století vypínat weby a ještě na příkaz vlády. Právě zákazem přístupu k informacím vznikají ony dezinformace. Bylo by fér, abychom se mohli podívat i na zpravodajskou síť Russia Today.

ČTĚTE TAKÉ: Největší rebel v EU? Ivan David z SPD. Hlasoval proti vlastní frakci téměř v polovině případů

Pokud si máme udělat celkový obrázek, věřme lidem, že mají rozum a umí si udělat názor, aniž by nám ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) říkal, co si máme myslet, a my to papouškovali. Řadu lidí nařčených z šíření lživých informací znám a nepodceňuji, protože se mnohokrát potvrdilo, že údaje z různých mainstreamových médií nakonec nebyly pravdivé. Vidlák využívá různé zdroje informací, které nezatajuje. Za dezinformátora ho nepovažuji a taková označení si vyprošuji. Největším dezinformátorem u nás je vzhledem ke všem slibům premiér Petr Fiala (ODS).

V Evropském parlamentu se řadíte k politické skupině The Left. Nedochází u vás v zásadních otázkách – například ohledně migrace – k názorovým střetům?
K názorové protichůdnosti dochází v mnoha oblastech, vyjma sociální tematiky, práv zaměstnanců a zahraniční politiky. V otázce migrace ani Zelené dohody se dnes zcela neshodneme. Frakce je však konfederální, takže nám na rozdíl od velkých frakcí nikdo neříká, jak máme hlasovat, ani nám nic nevyčítá. Nebýt součástí takové politické skupiny znamená, že sice můžete podávat pozměňovací návrhy, ale nikdo za vás nic nevyjedná, takže vám nezbývá nic jiného než jen odtamtud točit hezká videa.

The Left se za posledních pět let výrazně posunula. V tuto chvíli mohu prozradit, že probíhá jednání o vzniku nové frakce, v níž bychom se shodli na tom nejzákladnějším: suverenita, žádná další federalizace ani rušení práva veta a odmítnutí přeměny EU na jakousi obrannou alianci či další vojenský pakt, což se nám někteří snaží vnucovat. V europarlamentu působí nezařazení poslanci, kteří by rádi v nějaké frakci fungovali. Nemělo by to však být založeno tak, jak to funguje u lidovců či socialistů.

Můžete být ohledně vznikající politické skupiny konkrétnější a nastínit, které politické strany či osobnosti by mohly být její součástí?
Jednání jsou zatím na osobní bázi. S těmi lidmi se znám za svého desetiletého působení nejen v europarlamentu, ale i v evropské politice celkově. Určitě se vše lidé dozví včas.

Které téma v nadcházejících volbách byste vypíchla jako klíčové?
Pro mě jsou volby do Evropského parlamentu především referendem o míru.

Stačilo! v parlamentních volbách?

Máte v plánu v případě úspěchu v eurovolbách sestavit kandidátku i do voleb do Poslanecké sněmovny?
Za projekt Stačilo! jsem upřímně ráda, jelikož je jasné, že hlasy některých občanů nepropadnou. Volby do Evropského parlamentu tak považuji za určité referendum o naší budoucnosti. Pokud bychom zaznamenali důvěru, budeme s partnery jednat o tom, co dál. Právě teď je ale pro mě nejdůležitější červnové klání o europarlament.

Pokud obhájíte křeslo europoslance a současně získáte mandát v dolní komoře parlamentu, upřednostnila byste post poslankyně?
To teď nedokážu říct, jelikož se nyní plně věnuji kampani v nadcházejících volbách. Vím, že politik nikdy nemá říkat nikdy, ale zažila jsem spoustu politiků, kteří něco podobného prohlásili a pak se vrátili oknem nebo rovnou hlavními dveřmi.

Hodláte k účasti na případné kandidátce do sněmovních voleb přizvat i některá zvučná jména nebo ty, kteří již třeba v zákonodárném orgánu zasedli?
Něco takového zatím není na pořadu dne. Důležitější jsou pro nás podzimní krajské volby, kterých se budeme v některých regionech účastnit. Nedovedu si představit, co bude za rok a půl. Jestliže by ale nastaly předčasné volby do Poslanecké sněmovny, jsme připraveni. S předsedy koaličních stran také jednáme o kandidátech do Senátu. Přesto říkám, že je možné mít mnoho plánů, které jsou pouze vzdušné zámky. Nad těmi já nepřemýšlím, nemaluji si scénáře.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejedlová: Green Deal má být ambicióznější. Je to slepá ulička, ničí průmysl, oponoval Gregor

Tagy: