Kovanda: Piráti mají ve vládě slabší vyjednávací sílu než odbory. Co pochválil na rozpočtu?

Piráti se umístili na čtvrtém místě.

K VĚCI (254)

Piráti mají menší vyjednávací sílu než odbory, přestože jsou součástí vlády, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jim prý v návrhu státního rozpočtu ustoupí pouze tak, aby „neztratili tvář“. Ekonom rovněž popsal, za co by vládní návrh veřejných financí pochválil.

Kovanda míní, že pokud vláda bude přidávat na platech státních zaměstnanců, měl by být takový krok kompenzován snižováním jejich stavů. „Jestliže kabinet Petra Fialy (ODS) nabírá dalších stovky takových zaměstnanců a navyšuje platy, vidím v tom určité předvolební kalkulace,“ předpokládá ekonom.

K TÉMATU: Vláda by měla škrtat jako argentinský prezident, řekl Pikora. Neférové srovnání, opáčil Bartoň

Ministr financí Stanjura totiž na jednání tripartity minulý týden přislíbil, že se platy ve veřejné sféře zvednou v příštím roce o osm procent. „Myslím, že i samotné odbory byly tímto krokem zaskočeny. I v tomto bodě se kabinet rozhlíží směrem k sněmovním volbám v příštím roce,“ poznamenal ekonom v pořadu K věci.

Nálady uvnitř koalice však podle něj nejsou v tomto ohledu tak optimistické. „Nejspíše ještě dojde ke kosmetickým úpravám, ale ministr financí bude dbát na to, aby nedošlo k nějakému nafouknutí schodku rozpočtu,“ řekl s tím, že pokud by vláda v následujícím roce hospodařila s vyšším deficitem než letos, šlo by z hlediska politického marketingu o katastrofu.

Stanjura bude podle Kovandy vážit na pomyslných vahách kromě svých cílů v resortu i politickou sílu koaličních Pirátů. Stranu označil ekonom za „přívěšek“ kabinetu. „Měli slabší vyjednávací sílu než odbory, přestože jsou součástí vlády,“ opřel se do člena koalice a podotkl, že ministr jim přidá pouze tak, aby „neztratili tvář“.

Kovanda zmínil rovněž návrh státního rozpočtu. „Vidíme v něm investice napříč sektory, například do infrastruktury nebo digitalizace. Mohou podpořit růst tuzemské ekonomiky, jejich výše je pozitivní stránkou návrhu,“ dodal expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šetření na důchodech? Senioři teď padají do sociálního systému dávek, kritizoval Juchelka

Tagy: