KOMENTÁŘ: Mlčení Rakušana po střelbě naštěstí řada médií ignorovala. Bez otázek pravda umírá

Ministr vnitra a 1. vicepremiér Vít Rakušan (STAN)

Policie k závěrům vyšetřování střelby na fakultě

Zbývaly tři dny do Štědrého dne, chodby budovy filozofické fakulty byly ještě nasáklé pachem ze střelného prachu, ale ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už plácal po ramenou policisty a chválil je za profesionální zásah, nepřipouštěl si žádné pochyby a naznačoval, že otázky ohledně postupu a zásahu policie nejsou na místě. Některá média se naštěstí ptala dál, zda během osudného dne přeci jen nenastaly chyby. Dnes víme, že nastaly a byla jich celá řada.

Říká se, že kdo se moc ptá, moc se dozví. Když to otočíme, tak můžeme pořekadlo upravit, že kdo se neptá vůbec, tak se dozví velké NIC.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Dne 21. prosince 2023 David K. zabil 14 lidí a paralyzoval českou společnost. Krveprolití, jaké nemá v historii České republiky obdoby, rozdělilo média na dvě skupiny — jedna spolu s Rakušanem volala po tom, aby měla policie klid na práci, že otázky na možné pochybení jsou neetické a ubližují zasahujícím hrdinům i rodinám obětí.

Druhá část médií se ale nespokojila s tím, že policie odvedla stoprocentní výkon a dál se ptala. Právě díky těmto otázkám nyní víme, že k chybám při velení a realizaci policejního výkonu došlo. Také je nutné zmínit, že s velkým tichem se nespokojili rodiče některých obětí a tlačili ministra vnitra i policejního prezidenta k odpovědím.

ČTĚTE TAKÉ: Rozpor v postupu policie na fakultě. Záběry mohli vidět hned, ale šli pryč, tvrdí vedení

„Stojím si za kvalitní prací Policie ČR. Netýká se to jenom dnešního zásahu, který proběhl velmi profesionálně. Ten zásah byl profesionální,“ vyprávěl 21. prosince večer do televizních kamer Rakušan, který v tu chvíli o průběhu zásahu neměl žádné podrobné informace. Vše bylo čerstvé jako krev a rychlé jako střelba. Přesto Rakušan neodolal a dodal, že „osobně neprojevuje žádnou pochybnost o tom, že ta práce byla profesionální.“

Nebylo to perfektní, přiznala policie

Celkový zásah proti střelci Davidu K. nebyl perfektní, byl plný chyb, na které upozornila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů došla k závěru, že bychom se měli zlepšit v pěti oblastech – zjišťování a sdílení informací, druhou jsou změny vyplývající ze zbraňové novely, třetí problematika lokalizace mobilních telefonů, čtvrtá komunikace s dalšími subjekty a pátou oblastí je samotný zásah policie proti střelci,“ uvedl stručně policejní prezident Martin Vondrášek.

Na jeho slova navázal šéf pražské policie Petr Matějček, který si uvědomuje nedostatky. „Nikdy nikdo nedělá věci perfektně, ale jsou tam dílčí nedostatky, kterých se musíme vyvarovat příště. Já už ty nedostatky mám detekované a budeme je řešit,“ uvedl Matějček, který budí dojem, že se před zodpovědností schovávat nechce.

Když policejní hlídka zběžně proběhne přízemí budovy a lehce nakoukne do prvního patra, zatímco si vrah ve čtvrtém patře chystá zbraně, tak to na pochvalu není. Tak je to hrubá chyba. Stejně tak je chybou, že část policie hledala labilního sebevraha, zatímco další část policie už věděla, že David K. v Hostouni brutálním způsobem sprovodil ze světa svého otce.

Pánové, toto nebylo dobrý

Ministr vnitra Vít Rakušan by si měl vzít příklad ze svého legendárního videa z volejbalové šatny a nahlas říct, že toto nebylo dobrý. Tentokrát by to neměl říkat Fialovi, ale měl by sebrat odvahu a říct to pozůstalým. Jejich žal to nezmírní, ale právo na to mají.

Pánové, toto nebylo dobrý, by si spolu s Rakušanem měli říct také šéfredaktoři a vydavatelé, kteří svým novinářům nakázali neptat se a čekat, s čím přijde pan ministr. Kdo se neptá a jen cituje Rakušanova slova o profesionálním zásahu, nepřipomíná novináře, připomíná stranický tisk.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Rakušan po útoku na FF UK nijak nepochybil, říká Letocha:

Tagy:
policie média Vít Rakušan ministr vnitra GIBS Česko glosa Martin Vondrášek Policie České republiky Petr Matějček střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy David Kozák