Michal Moureček, výrobce kol, seznamte se

Profesionální cyklistický závodník a desetinásobný mistr ČR Michael Moureček se po ukončení sportovní kariéry pustil do výroby kol. Navrhuje a vyrábí speciální jízdní kola na míru, především pro náročnější zákazníky. Firmu, která nese název FESTKA, založil zhruba před patnácti lety s kamarádem Ondřejem Novotným. První kola stavěli v garáži. Dnes má Michael firmu a dva společníky, se kterými kola navrhuje a vyrábí. Zastoupení mají po celém světě, prosadili se v USA, Kanadě, Asii, Austrálii nebo Hongkongu.

Michael Moureček závodil po celém světě a za svoji karieru získal třicet medailí. Po ukončení sportovní dráhy cyklistiku na čas opustil. Když se pak jeho blízcí rozhodli darovat mu ke třicátým narozeninám kolo, byl nadšený. „Poprvé jsem se ocitl v roli zákazníka a měl možnost si své kolo vybrat. A tak jsem si to chtěl užít,“ vysvětluje pořízení svého prvního vlastního kola.

„Jako malého kluka mě uhranuli cyklisté v kombinézách, disková kola a přilby jako ze sci-fi filmu. V 16 letech jsem se pak do cyklistiky vrhnul po hlavě,“ popisuje své začátky Michael, který už v 18 letech obsadil třetí místo na juniorském Mistrovství světa v dráhové cyklistice a v 19 se zúčastnil Závodu míru. Profesionální dráhu silničního cyklisty zahajoval v italském týmu, poté závodil za pražskou Duklu. Profesionální karieru ukončil v 26 letech, v roce 2006.

Michael Moureček a Ondřej Novotný měli od počátku vysoké cíle. Od chvíle, kdy prodali svá první vyrobená kola, podvědomě cítili, že to chtějí někam dotáhnout. „Měli jsme představu vytvořit co nejlepší věc a šli jsme si za tím přirozenou cestou, postupně den za dnem. Snili jsme a cestou si plnili sny. Někde jsme naráželi, jinde uspěli, a od toho se odráželi dál,“ popisuje Ondřej Novotný začátky podnikání. Nejprve se rozhodli objet několik firem v Čechách a Německu, ale zjistili, že nikdo není schopen realizovat jejich potřeby a přání, a tak se do výroby kol pustili sami.

„Začínali jsme výrobou ocelových rámů, později přešli na titan a skončili u karbonu, kterému se věnujeme dosud. Soustředíme se na pokročilé technologie, používané v karbonových rámech. Vyrábíme specifické rámy na jízdní kola z karbonu a ostatní komponenty nakupujeme,“ vysvětluje Michael Moureček. Výroba kol a rámů začíná u cívky s navinutým surovým karbonovým vláknem, ze kterého se vyrobí trubka. Z karbonových, extrémně lehkých trubek, se pak postaví rám. „Trubky takzvaně pronikneme a skládáme v zařízení, ve kterém nastavíme požadovanou velikost a úhel trubek. Rám slepujeme pomocí karbonových pásků, které se kladou přesně podle daného schématu. Pásky spoj zafixují a tím drží celý rám pohromadě. V dílně provádíme i assamblage, kdy na rámy nasadíme všechny komponenty a postavíme celé kolo,“ popisuje postup výroby zakladatel firmy, Michael Moureček. Jednou z posledních fází výroby rámu je vytvrzení v peci, kde rámy stráví 24 hodin. Pak odchází do lakovny.

Michael zastává názor, že každý jezdec je jiný, má jiné tělo, jinou duši a zaslouží si mít rám vyhovující jeho postavě a tělesným dispozicím. Firma tedy zajišťuje i takzvaný bikefitting, což je nástroj umožňující optimální nastavení posedu podle potřeb zákazníka a ideální polohy pro přenos síly do pedálu, se zvolením správné délky klik, které ovlivňují zátěž kolene.

Protože cyklistika se neustále vyvíjí a s ní i požadavky na kvalitu kol, sbírají výrobci neustále nové poznatky a učí se nové věci. Jejich cílem je nabízet zákazníkům ta nejlepší kola na světě a vidět lidi, kterým jejich výrobky dělají radost. Krom toho, že si umí užívat práce, včetně obchodování, mají čas od času možnost sednout si na kola například s hollywoodskými herci. „To jsou chvíle, kdy jsme si všichni rovni v tom těžkém, kopcovitém terénu, upocení a znavení, kdy nevidíme světlo na konci tunelu. To je něco, co nám přináší obrovskou radost,“ sděluje Michael Moureček a doplňuje: „Začít podnikat v tomto oboru může každý, je jedno, co kdo vystudoval, odkud je a co právě dělá. Stačí se pozvednout a jít si za svým cílem.“

Výrobci kol FESTKA šli za svým cílem a nikdy neměli pocit, že by byl nedosažitelný. Proto pro ně není žádným překvapením, že dnes prodávají kola do Miami nebo Sydney. Věnují se zejména stavbě rámů, navrhování a testování unikátních kol, a založili Nadaci na podporu talentovaných závodníků z finančně slabších rodin. Maury, jak ho kamarádi dosud přezdívají, najel jako profesionální cyklista ročně víc než 25 tisíc km. Dnes ujede podstatně méně, asi 4-5 tisíc km. A protože pochází ze Sušice, jeho největší láskou jsou šumavské kopce. Nejčastěji se prohání na kole kolem Horské Kvildy a Železné Rudy a každoročně se účastní závodu Tour de France. A hlavně je šťastný, že našel cestu, jak svého velkého koníčka provozovat dál.

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter