Londýn ovládl strach: Útočník ubodal mečem třináctiletého chlapce, zranil i dva policisty

Šestatřicetiletý muž zaútočil v úterý ráno mečem na kolemjdoucí ve čtvrti Hainault na severovýchodě Londýna. Ozbrojenec vážně zranil chlapce, který později zemřel na následky bodných zranění v nemocnici. V péči lékařů jsou i další čtyři lidé včetně dvou policistů. Strážci zákona útočníka zadrželi. O teroristický čin se podle policie nejedná, informovala agentura Reuters.

„S velkým zármutkem mohu potvrdit, že jeden ze zraněných při útoku, třináctiletý chlapec, zemřel," uvedl podle agentury AFP policejní komisař Stuart Bell.

ČTĚTE DÁLE: „Vítku, tohle nebylo dobrý.“ Rakušan čelí ostré kritice za bagatelizaci problémů s migrací

Nebezpečný útočník byl zatčen poté, co hlídka přijela na místo incidentu poblíž stanice metra ve čtvrti Hainault, kde najelo auto do domu. Píše o tom agentura Reuters.

„Nedomníváme se, že by širšímu okolí hrozilo nadále nebezpečí,“ uvedl Ade Adelekanová z metropolitní policie. Dodala, že incident zřejmě nesouvisí s terorismem a že se nepátrá po dalších podezřelých. Čtyři zranění nadále zůstávají v péči lékařů v nemocnici.

Podle očitých svědků byla situace v první chvíli nepřehledná. „Viděl jsem skupinu pěti, šesti lidí, kteří se rvali s nějakým mužem, co třímal v rukou meč,“ uvedl pro BBC svědek útoku Manpreet Singh.

Snímky zveřejněné v britských médiích ukazují muže ve žluté mikině s kapucí, jak drží dlouhý meč nebo nůž a prochází poblíž domů v oblasti. Podle svědků bylo slyšet, jak policie při pronásledování podezřelého křičí, aby odložil zbraň, uvedla agentura AP.

Premiér Rishi Sunak na sociální síti X označil incident za „šokující" a uvedl, že „takové násilí nemá v našich ulicích místo."

„O incidentu na nádraží Hainault z dnešního rána jsem pravidelně informován,“ uvedl britský ministr vnitra James Cleverly na sociální síti X. „V myšlenkách jsem s těmi, které zasáhl, dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Británie bude posílat nelegální migranty do Rwandy. První letadla odstartují za 10 týdnů

Tagy: