Infektolog varuje před novou variantou koronaviru. V čem spočívá její zákeřnost?

O subvariantě BA.2 se často mluví jako o skryté mutaci omikronu či jako o skandinávské variantě. Potomka omikronu zachytily i laboratoře v Česku i na Slovensku. Slovenský Infektolog Peter Sabaka varoval, v čem spočívá zákeřnost této subvarianty koronaviru.

Podle ministerstva zdravotnictví je současná epidemická situace na Slovensku stabilní. Přestože tam každý den přibývá v průměru kolem 10 tisíc nových případů, počet hospitalizovaných pacientů pomalu klesá. Podobná situace je i v České republice. V pondělí přibylo 8 812 potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo o 15 procent méně než před týdnem. Počty lidí v nemocnicích se také snižují.

Infektolog Peter Sabaka se domnívá, že na Slovensku nyní vrcholí pátá vlna pandemie. „Virus nám opět ukázal, co dokáže evoluce. Objevila se subvarianta omikron BA.2. Je asi 1,5krát infekčnější, což stačí k opětovnému nárůstu nových případů a bohužel i hospitalizací. Dokonce může reinfikovat člověka, který před pár dny překonal původní omikron. Je to ale jen s malou pravděpodobností. Infekce variantou BA.1 (omikron) chrání před opětovnou infekcí BA.2 na 95 procent,“ vysvětlil na sociálních sítích Sabaka.

Je subvarianta nebezpečná?

„Tato nová subvarianta je stejně nebezpečná jako původní omikron. Je mnohem méně smrtící než delta. Přesto jsou dnes v nemocnicích pacienti se selháním plic. Ano, i omikron může způsobit selhání plic, rozdíl oproti deltě je pouze v pravděpodobnosti, s jakou k němu dojde. Dobrou zprávou je, že překonání prodělané infekce a očkování nás ochrání před selháním plic,“ upozornil infektolog.

Podle Sabaky už pátá vlna covidu pro společnost nebude velkým problémem. „S COVID-19 se naučíme žít stejně jako s chřipkou. Stále méně lidí bude ohroženo těžkým průběhem, protože počet lidí, kteří po překonání nebo očkování nemají imunitu, se den ode dne snižuje. Testování už ani nebude tolik potřeba,“ předpověděl infektolog.

„Kdo si však páté vlny určitě všimne, jsou zdravotníci. Pro nás to znamená, že nás čeká ještě několik týdnů práce,“ dodal Sabaka.

Tagy: