Zelenskyj přišel o Severodoněck. Svá města získáme zpět, vzkazuje Ukrajincům

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinští obránci se stáhli ze Severodoněcku. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Alexandr Lukašenko zároveň řekl Vladimiru Putinovi, že litevská izolace Kaliningradu je prý ve skutečnosti vyhlášením války. A prezident Zelenskyj ve večerním videoprojevu uvedl, že Ukrajina získá zpět všechna města, která na jejím území zabrali Rusové.

Po týdnech velmi brutálních bojů se ukrajinští vojáci kompletně stáhli z luhanského Severodoněcku. Vyplývá to z vyjádření tamního gubernátora i starosty. Město je tak kompletně pod kontrolou ruské armády.

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského Ukrajina získá všechna ztracená města zpět. Kromě Severodoněcku Zelenskyj zmínil také Doněck a Luhansk, která jsou od roku 2014 pod kontrolou Ruskem podporovaných separatistů. Po únorové invazi pak Rusové z větších měst dobyli také Cherson a Mariupol.

Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Na schůzce s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem v Petrohradě to řekl prezident Vladimir Putin. Rusko tento systém před lety vyvinulo jako odpověď na budování amerického protiraketového štítu.

Lukašenko zase svému ruskému protějšku sdělil, že litevská izolace Kaliningradu je prý ve skutečnosti vyhlášením války.

„Ukrajina se brání s mimořádnou odvahou a odolností, Rusko již prohrálo. Cílem prezidenta Putina bylo podle jeho slov odstranit Ukrajinu jako suverénní nezávislou zemi. Toto úsilí selhalo,“ prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Tagy:
terorismus Evropská unie Emmanuel Macron Rusko Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Charkovská oblast Senát Spojených států amerických Luhanská oblast