Další útok na kolaboranta, v okupovaném Melitopolu vybuchlo auto. Ohňostroj, komentuje voják

V centru okupovaného Melitopolu v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny v pátek vybuchl automobil používaný ruskými okupanty. Oznámila to ukrajinská média s odvoláním na starostu Ivana Fedorova. Exploze si vyžádal dva zraněné, uvedl Vladimir Rogov z Ruskem dosazené oblastní správy.

„Velký výbuch v centru Melitopolu. Podle očitých svědků vyletěl do povětří automobil používaný Rusy. Informace o stavu cestujících se upřesňuje,“ sdělil Ivan Fedorov na Telegramu. Později upřesnil, že terčem útoku se stal kolaborant, který slouží okupantům jako jeden z policejních velitelů. Následky exploze na svém twitterovém účtu sdílel také plukovník ukrajinské armády Anatolij Štefan s popiskem „video z místa ohňostroje v Melitopolu“.

„V důsledku výbuchu auta v centru Melitopolu utrpěli dva lidé zranění,“ řekl pak ruským novinářům Vladimir Rogov, kterého ukrajinská média označují za „gauleitera“. Tento titul v nacistickém Německu označoval stranického náčelníka daného území.

V okupovaných městech na jihu Ukrajiny čas od času dochází k atentátům na ruské představitele a jejich místní spolupracovníky, případně exploze poškozují mosty a tratě na ruských zásobovacích trasách. Útoky bývají připisovány ukrajinskému odboji či akcím speciálních jednotek ukrajinské armády.

Například ve čtvrtek zemřel po explozi svého auta Andrij Štepa – Ruskem dosazený loutkový šéf obcí Ljubymivka a Vasylivka v okupované části Chersonské oblasti. Jeho úmrtí potvrdil jak Serhij Chlan z Chersonské regionální rady, tak ruská tisková agentura Tass.

Štepa, který se narodil v Rusku, ale na Ukrajině žil už dlouho před vypuknutím invaze, měl po svém jmenování do čela Vasylivky rozpoutat teror, informoval ukrajinský web MIL.IN., který se zaměřuje na vojenské dění v zemi. Podle Chlana ukrajinské aktivisty ochotně předával ruským okupantům.

Štepa však není zdaleka prvním s Rusy spolupracujícím činitelem, který za kolaboraci zaplatil životem. Třeba v srpnu zemřel po explozi svého auta Askjar Lajšev – někdejší pracovník ukrajinských tajných služeb, který v roce 2014 přeběhl do tzv. Luhanské lidové republiky, kde se stal šéfem rozvědky. Za jeho smrtí měli stát ukrajinští partyzáni. Podobně skončil o měsíc dříve také Rusy dosazený starosta městečka Velykyj Burluk u Charkova.

Tagy: