Ruské chyby jsou jak časovaná bomba. Experti popsali „hlouposti“ okupantů v Makijivce

Ukrajinci hlásí, že se jim v Makijivce u Doněcku na východě Ukrajiny podařilo způsobit ruským silám značné ztráty. Při palbě raketometů HIMARS mělo údajně zemřít několik set ruských vojáků, Ukrajinci hovoří až o 400 mrtvých a dalších 300 zraněných. Tak vysoké ztráty měli mít Rusové kvůli tomu, že rozmístili velký počet vojáků hned vedle muničního skladu. Dopustili se tak velké chyby, okomentoval to pro CNN vysloužilý generálmajor americké armády a vojenský analytik James Marks přezdívaný „Pavouk“.

Rozhodnutí ruských velitelů umístit řadu svých vojáků hned k muničnímu skladu označil Marks jednoduše za „hloupost“. Podle něj si Rusové zjevně mysleli, že jsou na místě v bezpečí a nechali se ukolébat.

„Když dosáhnete bezpečí, a Rusové si v mnoha případech mysleli, že jej nalezli za nepřátelskými liniemi, tak se vystavujete velkému riziku a můžete udělat řadu hloupých rozhodnutí jako tohle,“ řekl pro americkou stanici CNN Marks.

Ukrajince naopak chválí, že se jim daří skvělým způsobem spojit své pozemní operace s raketovými údery. „Co Ukrajina efektivně zvládá, je střetávat se s Rusy jeden na jednoho v taktických bojích. Navíc se kapacitně zvýšila jejich schopnost vysílat rakety s delším doletem a synchronizovat je s aktivitami na zemi,“ komentoval pro CNN americký generálmajor ve výslužbě, kterému se přezdívá „Pavouk“.

Že se ruské velení dopouští celé řady chyb, říká i ukrajinský vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko. Ten ve vysílání televizního kanálu Freedom.tv uvedl, co mohlo vést k tak velkým ztrátám v Makijivce.

„Nyní, když jsou mobilizovaní ruští vojáci posláni do bojové zóny, jsou jim odebrány mobilní telefony a nemají žádné spojení s okolním světem. Skutečně byli nějací zmobilizovaní muži, kteří volali během silvestrovské noci. Nevylučuji, že telefony používali důstojníci, pro ně žádné zákony neplatí. I když to už není první měsíc války a každý chápe, že mobilní komunikace v blízkosti bojové linie je jako časovaná bomba,” řekl expert.

Další chybou bylo podle Kovalenka právě rozmístění vojáků u technického vybavení. „Rozmístění vojáků spolu s municí je další časovaná bomba. Tyto chyby byly kombinovány. Ruské velení se dopustilo a nadále dopouští velkého množství chyb. To svědčí o velmi nízké kvalitě jejich dovedností,” doplnil Kovalenko.

Kolik Rusů při úderu zahynulo?

Úder v Makijivce u Doněcku provedli Ukrajinci hned na Nový rok. Zásah později potvrdila i Moskva.

Lišily se však údaje o obětech. Zatímco Ukrajinci tvrdí, že při raketové palbě zahynulo přes 400 ruských vojáků a další tři stovky měly utrpět zranění, Rusko naopak oznámilo, že o život přišlo na 89 mužů. Ruské ministerstvo obrany zároveň zdůraznilo, že minimálně dvě z ukrajinských raket byly sestřeleny ruskou protivzdušnou obranou.

Оперативна інформація станом на 18.00 02.01.2023 щодо російського вторгнення Речник Генерального Штабу Збройних Сил...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, January 2, 2023

Mluvčí ruského resortu Igor Konašenkov zároveň bez dalších detailů přislíbil pomoc pro pozůstalé po padlých vojácích.

Agentura TASS v neděli nejprve informovala, že při útoku bylo „více než 15 zraněných“. Toto vyjádření se nesetkalo s pochopením u ruských vojenských blogerů, kteří informují o invazi. Ti také kritizovali fakt, že ruští velitelé umístili velký počet vojáků do nechráněné oblasti v těsné blízkosti muničního skladu.

Mezi kritiky ruského velení patří i bývalý vůdce doněckých separatistů Igor Girkin, rovněž zvaný Igor Strelkov. Ten hovořil o „stovkách mrtvých a raněných“ a ruské generály označil za „nepoučitelné“.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Rusko ruská invaze na Ukrajinu Armáda Spojených států amerických muniční sklad Igor Girkin Makijivka Igor Jevgeňjevič Konašenkov James Marks