„Jen chlastají a dělají binec.“ Internetem se šíří dezinformace o uprchlících z Ukrajiny

Internet a hlavně sociální sítě se stávají místem, kde se šíří nejrůznější lživé informace týkající se ukrajinských uprchlíků. Někteří lidé zde Ukrajincům dokonce nadávají. Svádějí na ně nepořádek nebo píšou o nevděku.

„Osm let nikoho nezajímalo, jak se úkáčka chovají a najednou se z nich budou dělat chudáci? Ho**o! Beze mě!,“ stěžovala si jedna z uživatelek sociálních sítí. „Celej Kaufland už je jejich, máme je i v baráku, já bych ti je přála za sousedy, jen chlastaj a dělají binec,“ dodala další.

Takových nebo podobných nenávistných komentářů vůči ukrajinským uprchlíkům přibývá. Některé Čechy, zdá se, solidarita rychle omrzela. Na Ukrajince svádějí hlavně nepořádek, nebo se často zmiňují o jejich nevděku. Silné řeči se ale naštěstí zatím vedou spíše jen na sociálních sítích.

Reportérka CNN Prima NEWS měla možnost mluvit s několika ukrajinskými uprchlíky, nikdo z nich se ale zatím s nenávistnými reakcemi nesetkal. „Velmi pěkně jste nás v České republice přijali, moc vám děkujeme,“ řekla uprchlice z Ukrajiny Tatjana. „Reakce jsou veskrze pozitivní, jen jsou situace, kdy je pořád potřeba se ptát, ujasňovat si. Závisí to na konkrétních lidech,“ dodala další Ukrajinka Anna.

Podle odborníků je ale nenávist šířená v anonymním prostředí internetu mimořádně nebezpečná. „Autoři nebo hlavní hráči v České republice jsou obecně lidé, kteří jsou zaměřeni antisystémově. Někteří z nich to dělají pro peníze, vidíme různé účty, na které si je nechávají posílat,“ sdělil vedoucí Centra proti terorismu Benedikt Vangelis. Jejich myšlenky pak dál masivně šíří jedinci nespokojení s vlastním životem.

„Každý můžeme přispět k tomu, že jim nebudeme dávat prostor, nebudeme je šířit dále a nebudeme jim zaručovat pozornost,“ řekla k tomu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Podle místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové nám uprchlíci navíc mohou prospět: „Je tu 350 tisíc volných míst, vždyť oni tady mohou najít práci, mohou pomoci naší ekonomice.“

Dezinformátoři se často skrývají za různými anonymními profily. Pokud jejich šíření nenávisti překročí hranici, jde o věc pro policii.

Tagy: