Zakázaní stánkaři se zlobí: V přeplněných supermarketech lidi nosí roušky pod nosem

Po brněnském Zelném trhu se během víkendového podvečera procházely jen malé skupinky lidí. Většina z nich se přišla vyfotit s vánočním stromečkem. O to více některé návštěvníky překvapilo, že narazili na pár otevřených stánků s ozdobami a svíčkami. Prodejci jsou z opatření nešťastní – jednak je vláda nedokázala vykomunikovat a rozpoutala zmatek, jednak jsou podle nich nesmyslná. Jako větší riziko než vánoční trhy vnímají přeplněné supermarkety, kde lidé ani nenosí respirátory správně.

„Je to tu takové smutné a ponuré. Sami jsme nevěděli, jestli tu je něco otevřeného, šli jsme se vyfotit před stromeček. Z toho, co hlásila vláda, jsem si myslela, že jsou vánoční trhy úplně zavřené. Nakonec jsem si koupila nějaké svíčky, abych stánkaře podpořila. Asi to teď nemají jednoduché,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS paní Daniela K., která přišla na „Zelňák“ společně s dětmi a rodinou.

Nebyla ani zdaleka jediná, koho zmátla vládní komunikace. O tom, že mají někteří stánkaři výjimku, nevěděla valná většina návštěvníků. „Než začalo opatření platit, byly tu celé houfy zákazníků. Všichni si mysleli, že po pátku už budou vánoční trhy kompletně zavřené,“ popsala redakci mladá prodavačka ozdobných svíček.

Dodala, že vláda pořádně nevysvětlila, jakým způsobem budou vánoční trhy fungovat. Setkala se proto jak s údivem, tak se slovy podpory. „Pár lidí nám drželo palce, že jsme rebelové, kteří jdou proti vládním opatřením. Těm jsme pak museli vysvětlovat, že nejsme žádní rebelové a že máme výjimku na prodej zboží,“ ilustrovala zmatek v řadách zákazníků.

Nejistota panovala i u samotných stánkařů. „Neustále musím sledovat, co vlastně platí, protože se všechno každou chvíli mění. Zase to přišlo náhle. Zrovna čtu argumenty ministra (Adama) Vojtěcha, proč jsou trhy zavřené. Když už, měla ta opatření přijít s předstihem, aby se mohli všichni připravit, ne navrhnout zákazy hned na druhý den,“ dodala paní Veronika, která na Zelném trhu prodávala populární ozdoby z díly Miloslavy Zatloukalové.

Výjimka ze zákazu pořádání vánočních trhů se vztahuje nejen na vánoční stromky, ale také na zboží spjaté výhradně s Vánoci a adventem, jako je chvojí, adventní věnce či vánoční ozdoby. Stánky s občerstvením, nápoji či trvanlivými delikatesami tak mají smůlu. Tam, kde před pandemií procházely davy lidí s langoši, trdelníky a svařákem, nyní stály zavřené budky tvořící temné a opuštěné uličky. Náměstí tak osvětloval jen stromeček, kolotoč pro děti a pár stánků.

Jinde nosí respirátory pod nosem, tak proč jdou po nás?

Podobnou optikou se na vzniklou situaci díval i pan Libor, který na Zelném trhu každoročně prodává ručně vyrobené svíčky a ozdobné předměty. Za sebe prý mohl být rád, že může mít otevřeno, na druhou stranu mu je líto jiných prodejců. Kompenzační programy českého střihu je prý nezachrání.

„Znám stánkaře, kteří po celý rok žijí z toho, co si vydělají během vánočního období. Jde o tržby, které pak živí celé rodiny. Takové cifry vládní kompenzace samozřejmě nedosáhnou, to ani zdaleka. Někteří prodejci letošní zimu možná ani nepřežijí, náhrady prostě nepokryjí ten čas a peníze, které se investovaly do výroby a příprav,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Vládní opatření proti vánočním trhům považuje za nesmyslná – nevěří, že ve výsledku něčemu výrazně pomohou. „Do určité míry rozumím tomu, že se vláda bojí, že budou lidé stát v houfech a promořovat se nad svařákem. Na druhou stranu jsou na čerstvém vzduchu, zatímco v supermarketech je to hlava na hlavě,“ pokračoval.

„Vždyť tam půlka zákazníků neumí ani nosit správně respirátor – mají ho vždy pod nosem. Myslíte, že je na to někdo upozorní? Samozřejmě, že ne. Začali by se vztekat na personál, tak je radši nechají být. A myslíte, že policie zasáhne proti všem těm odpůrcům očkování na demonstracích, kde nikdo z nich nemá na puse vůbec nic? Taky ne. A přesně tito lidé plní nemocnice. Nedává mi to smysl,“ svěřil se rozčíleně redakci.

Vláda nepochopila, že lidem jde o přežití

Nepříliš veselá atmosféra panovala mezi stánkaři také na brněnském náměstí Svobody. I tam drtivá většina prodejních budek zůstala zavřená. Nejživěji proto bylo jen okolo vánočního stromu a na okrajích náměstí, kde se nacházely kryté zahrádky a stoly pro ty, kteří holdovali nápojům „na stojáka“.

„Znám se s jedním pánem, taky stánkař. Prodával tu řemeslné výrobky, všechno dával dohromady vlastníma rukama. Byl tu každé Vánoce, vloni ale taktak přečkal sezónu. Letos říkal, že to vzdává – sice má taky výjimku, ale bez proudu zákazníků a tradičního ruchu na trzích prý nemá moc šanci. Kompenzace mu pomohly jen maličko a rezervy dávno vyčerpal. Už je starší, nemá nikoho, kdo by mu pomohl s e-shopem. Nevím, jestli se mu podařilo něco vymyslet, do další sezóny každopádně čekat nemůže,“ vyprávěl muž, který ve svém stánku prodával vánoční ozdoby.

Podle něj vláda nepochopila, že lidem jde o přežití. Svá opatření navíc nezdůvodnila tvrdými daty. „Ať podloží, že jsou trhy zdrojem nákazy. Vždyť to nedokázali udělat ani u obchodních center, které jsou plné lidí a kde skoro žádná omezení nejsou. Politici se nedokázali vcítit do kůže řemeslníka, který rok pracuje na výrobcích a týdny připravuje stánek, jen aby to pak ze dne na den zavřel,“ dodal naštvaně.

Ačkoliv nedávno zavedená vládní opatření zakazují také konzumaci alkoholu na veřejnosti, prodejci našli způsob, jak zákaz obejít. A lidé jim šli naproti.

„Svařák? Prodávají ho o kousek dál od náměstí. Jestli mají výjimku, netuším. Všechny kelímky jsou uzavřené. Dostali jsme upozornění, že nemáme svařáky pít u stánku, ale někde jinde, ideálně doma. Asi proto, aby se prodejci vyhnuli případným problémům,“ prozradil pan Zbyněk, zatímco uskrával horký nápoj.

Nemyslí si, že by někoho ohrožoval – on a jeho manželka jsou prý oba očkovaní a pravidelně chodí také na testy. Navíc pití svařáku na náměstí je podle něj mnohem bezpečnější než konzumace uvnitř jedné z restaurací na kraji náměstí, které byly večer plné. „Lidi si vždy nějak najdou cestu, jak se vypořádat se zákazy. Taková je asi česká nátura,“ konstatoval.

Tagy: