Zdravotní systémy prožily obrovský kolaps. Po dopoledním výpadku je eRecept plně funkční

Lékarna

Erecepty nefungují

Od středečního rána hlásil systém eRecept výpadek. Lékárníci se tak nemohli připojit na centrální uložiště a pacientům vydávat léky. Podle informací SÚKL se kolem 13:30 podařilo systém znovu plně zprovoznit. Dostupné je již i call centrum, které je však po výpadku vytížené. Problém měli i lékaři, a to s certifikáty a zadáváním výsledků testování či očkování na covid.

Od ranních hodin se Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) potýkal s výpadkem systému eRecept, mimo provoz bylo i call centrum. To se po poledni podařilo zprovoznit, je však vytížené. Kolem 13. hodiny SÚKL na Twitteru informoval, že systém byl zprovozněn v částečném omezení. Půl hodiny poté informoval, že byl systém zcela obnoven.

Lékaři nemohli celé dopoledne na dálku pacientům předepisovat léky a lékárníci měli potíže s jejich vydáváním. SÚKL lékařům doporučil předepisovat recepty na papírový formulář, pacienty na Twitteru prosil, aby vyzvednutí léku v lékárně odložili. Systém e-receptů sice má záložní úložiště, některé lékárny měly podle České lékárnické komory problémy i s ním. Navíc podle ní neumí vydávat zarezervované recepty nebo prostřednictvím načtení občanského průkazu.

Technické potíže provázely i samotný web SÚKL, ten už byl však též uveden zpět do provozu. Stejný problém zaznamenal systém pro administrativu spojenou s testováním a očkováním proti covidu. Lékaři hlásili potíže s certifikáty a zadáváním výsledků testování či očkování na covid.

Každý lékař se do elektronického systému přihlašuje bezpečnostním certifikátem. Těm, kteří pracují i s elektronickými recepty, je vydal právě SÚKL. Kvůli výpadku jeho systémů měli tito lékaři problémy ve všech propojených elektronických zdravotnických systémech.

Podle lékárníků šlo o jeden z největších výpadků od spuštění e-receptu. „Pro případy výpadku je nezbytně nutné nalézt řešení. I v situacích, kdy nepůjde elektrický proud, nepůjde internet, musí mít lékárníci možnost vydat lék,“ napsala lékárnická komora. U lékařů s výpadkem systém počítá, mají možnost vypsat papírový recept. Lékárníci na toto úskalí upozorňovali už od spuštění e-receptů. Pokud pacient přijde jen s alfanumerickým nebo QR kódem, lékárník bez připojení do systému ani nezjistí, jaký lék má předepsaný.

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018. Loni jich bylo podle statistik každý měsíc předepsáno od 5,5 do 7,3 milionu. Pacienti si mohou díky tomuto systému léky vyzvednou v lékárně i bez předchozího osobního kontaktu s lékařem, může jim recept poslat v SMS nebo na e-mail. K vyzvednutí pak stačí ukázat kód nebo načíst občanský průkaz. Systém se osvědčil zejména v době pandemie.

Tagy: