Za atentátem na Duginovou stáli Ukrajinci. Ani se nás nezeptali, tvrdí zpravodajci USA

Americká zpravodajská služba přišla s citlivým a možná poněkud šokujícím tvrzením, že za atentátem na Darju Duginovou v Moskvě skutečně stáli Ukrajinci. Což tvrdil od začátku ruský režim. K operaci měla dát souhlas část ukrajinské vlády. Zpravodajská služba USA údajně o ničem nevěděla, její členové tvrdí, že by se v takovém případě pokusili atentátu zabránit. Ukrajinci nadále odmítají, že by atentát organizovali.

List New York Times publikoval třaskavou zprávu, že atentát na Duginovou, která nechvalně proslula jako podporovatelka ruské invaze a dcera ruského myslitele Alexandra Dugina, byl organizovaný Ukrajinci. Za nápadem tedy údajně nestáli protiruští odbojáři, jak se většina lidí doposud domnívala. Alespoň to tvrdí zástupci amerických zpravodajských služeb.

USA rovněž oznámily, že na operaci nemají žádný podíl. A že o ní předem vůbec nevěděly. Pokud by prý Američané dopředu tušili, že ukrajinská vláda útok v Rusku chystá, snažili by se tomu předejít.

„Ačkoli Rusko na atentát nijak konkrétně nezareagovalo, Spojené státy se obávají, že podobné akce – ačkoli mají symbolickou hodnotu – jen minimálně ovlivní přímo dění na bojišti, ale mohou vyprovokovat Moskvu k provedení vlastních útoků proti Ukrajincům. Americké úřady jsou frustrované z nedostatku ukrajinské transparentnosti o vojenských a tajných operacích, hlavně o těch na ruské půdě,“ napsal deník.

Mezi Washingtonem a Kyjevem to skřípe?

Americké médium připomnělo, že Ukrajincům se v minulosti už několikrát podařilo provést sabotážní operace za frontovou linií (například v případě útoku na Krym). Pokud by se ale potvrdilo, že Ukrajinci stáli i za atentátem na Duginovou, jehož cílem měl být původně zřejmě její otec Alexandr, ukázalo by to na schopnost Kyjeva dostat se i k osobnostem ruského režimu přímo v Rusku.

Z rétoriky amerických představitelů vyplývá, že spolupráce s Ukrajinou neprobíhá úplně hladce. Pentagon sdílí s Kyjevem řadu vojensky citlivých informací, které pomáhají Ukrajincům lokalizovat ruské strategické cíle. Podle listu New York Times ale Ukrajinci neinformují USA se stejnou otevřeností a často své plány tají.

Dochází tak údajně k paradoxu, kdy Spojené státy mají díky špičkové zpravodajské práci více informací o ruských válečných plánech než o těch ukrajinských.

Ukrajinská strana ale podíl na atentátu na Duginovou nadále odmítá. „Každá vražda během válečných časů, ať už provedená v té či oné zemi, musí mít svůj praktický účel. Měla by sledovat určitý taktický nebo strategický cíl. Někdo jako Duginová není pro Ukrajinu ani taktický, ani strategický cíl,“ sdělil pro New York Times Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Tagy: