Evropou se šíří tropická „horečka lámající kosti“. Vliv má globální oteplování, tvrdí vědci

V Evropě v posledních letech prudce vzrostl počet případů horečky dengue. Podle vědců je to důsledek klimatických změn a s nimi spojeného šíření komárů, kteří tento virus přenášejí, informovalo zpravodajství BBC.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zjistilo, že zatímco v loňském roce bylo v Evropské unii zaznamenáno 130 případů lokálně získané (tedy bez lidí, kteří se nakazili při cestách mimo Evropu) horečky dengue, tak v desetiletém období 2010-2021 šlo pouze o 71 případů. Tato nemoc byla dosud spojována spíše s kontinenty jako jsou Afrika, Asie a Amerika.

ČTĚTE TAKÉ: Pocení může být příznakem rakoviny i dalších vážných nemocí. Kdy se obrátit na lékaře?

Podle vědců může za šíření právě globální oteplování. „Evropa již vidí, jak změna klimatu vytváří příznivější podmínky pro šíření invazivních komárů do dříve nezasažených oblastí a infikování více lidí nemocemi, jako je dengue,“ poznamenala ředitelka ECDC Andrea Ammonová.

Mezi nejrizikovější komáry patří komár tygrovaný. Tento agresivní druh přenáší nemoci jako je horečka dengue, chikungunya či virus Zika. Jeho výskyt byl už zaznamenán ve 13 státech Evropy, včetně Česka a Slovenska, uvedlo zpravodajství BBC.

Ojedinělý výskyt zaznamenali vědci v jižních a středních Čechách a také na jižní Moravě. „Vzhledem ke schopnosti tohoto komára adaptovat se na chladnější podnebí je možné, že se bude časem stabilně vyskytovat i zde,“ uvedl pro CNN Prima NEWS arbovirolog z Akademie věd Martin Palus.

V Česku jsou však podle Státního zdravotnického ústavu dosud hlášeny pouze importované případy onemocnění dengue u lidí vracejících se z endemických oblastí.

Příznaky a léčba horečky dengue

Dengue začíná symptomy podobnými chřipce ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠– bolestmi hlavy, horečkou, bolestmi kloubů a svalů, pocitem únavy a rozlámanosti celého těla. Z tohoto důvodu se choroba často nazývá horečkou lámající kosti.

„Je to virové onemocnění, účinná léčba tedy neexistuje. Když už člověk horečku dengue chytne, tak si ji musí prožít, projít si jí a uzdravit se využitím svých vlastních imunitních zdrojů,“ řekl pro CNN Prima NEWS primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle.

Prevence horečky dengue zahrnuje používání repelentů, nošení ochranného oblečení, používání sítí proti hmyzu na oknech a dveřích a vyhýbání se místům, jako jsou stojaté vody, ve kterých se komáři množí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tikající bomba. Populaci by zdecimovala víc než covid, varuje Prymula před nebezpečnou mutací

Tagy:
nemoci ECDC horečka dengue zdraví zdravotnictví komář