Ficův vrchní „zametač kauz“ míří na svobodu. Ministr spravedlnosti za něj podal dovolání

Dušan Kováčik

Experiment: Mohla ochranka Roberta Fica reagovat jinak?

Bývalý šéf elitní složky slovenské prokuratury Dušan Kováčik, který si za mřížemi odpykával několikaletý trest za korupci, míří na svobodu. Ministr spravedlnosti Boris Susko v jeho prospěch podal dovolání k Nejvyššímu soudu a přikázal, aby byl do projednání propuštěn z vězení. Kováčik si za předešlé vlády premiéra Roberta Fica, kdy byl ve funkci, vysloužil nelichotivou přezdívku „zametač kauz“. Opozice se proti jeho propuštění bouří.

Kováčik si ve věznici v Dubnici nad Váhom odpykával osmiletý trest, nyní se podívá ven. Stačil krok slovenského šéfa resortu justice.

ČTĚTE TAKÉ: Promiňte, že jsem přežil, vzkázal Fico médiím a opozici. Dorazil na schůzi svého kabinetu

„Mělo to být z důvodu podání dovolání ze strany ministra spravedlnosti, který zároveň má zákonem svěřenou pravomoc rozhodnout o přerušení výkonu trestu odnětí svobody do doby, než bude rozhodnuto o podaném dovolání,“ sdělil pro TV JOJ Kováčikův obhájce Erik Migál. Ten dodal, že takový postup osobně považuje za „absolutně zákonný“.

TV JOJ později informovala, že Kováčik byl již propuštěn z věznice. Nyní bude rozhodnutí na Nejvyšším soudu Slovenska.

Susko slovy své tiskové mluvčí Barbory Škulové měl podnět Kováčikova obhájce za opodstatněný. „Podle jeho (Suskova) názoru byly při zjišťování skutkového stavu závažným způsobem porušena ustanovení, kterými se má zabezpečit objasnění věci, respektive právoplatné rozhodnutí vycházející ze skutkového stavu, který byl na základě vykonaných důkazů v podstatných okolnostech nesprávně zjištěný, což mohlo mít za následek porušení práva na spravedlivé soudní konání,“ řekla pro portál Aktuality.sk mluvčí resortu justice.

Sám Kováčik získal přezdívky „zametač kauz“ či „pán 61:0“. Prvně zmíněné číslo značí množství kauz, nad kterými jako prokurátor dozoroval, u žádné však nakonec nepodal žalobu, a proto nechybí ani nula.

Osmiletý trest si bývalý šéf elitní složky prokuratury vysloužil mimo jiné za přijetí úplatku 50 tisíc eur, za který pomohl údajnému šéfovi zločineckého gangu Ľubomíru Kudličkovi zůstat na svobodě. Jím vedená prokuratura tehdy nepodala stížnost proti rozhodnutí soudu, který Kudličku propustil.

Bezprecedentní zásah do soudní moci, zuří opozice

Propuštění Kováčika se dle očekávání nepozdává současné slovenské opozici. „Jméno Dušana Kováčika je symbolem neschopnosti a zametání velkých korupčních kauz pod koberec. Je symbolem korupce jako takové, jelikož byl jedním z nejvýše postavených představitelů státu spojených se stranou Směr-SD, který byl za korupci odsouzený,“ sdělila ve vyjádření pro CNN Prima NEWS poslankyně opozičního Progresivního Slovenska Zuzana Števulová.

Ta dodala, že propuštění bývalého šéfa prokurátorů je „důkazem, že současné vládě nezáleží na ničem jiném, než na zabezpečení beztrestnosti pro sebe a své lidi“. „Kováčik dostal odměnu za to, že úmyslně zavíral oči před kauzami Směru. Premiér Fico takto vyslal signál lidem blízkým Směru, že ať se stane cokoliv, umí se o ně postarat,“ uvedla opoziční zákonodárkyně.

Bývalá ministryně spravedlnosti Mária Kolíková ze strany Svoboda a Solidarita (SaS) považuje krok ministra Suska za „bezprecedentní zásah do soudní moci“. „Považuji za absolutně nepatřičné, aby ministr spravedlnosti vstupoval do rozhodnutí soudu o vině pachatelů trestných činů tak, že je bude propouštět bez rozhodnutí soudu na svobodu,“ napsala Kolíková na Facebook.

K PREPUSTENIU DUŠANA KOVÁČIKA Konanie ministra spravodlivosti Borisa Suska je bezprecedentným zásahom do súdnej moci....

Posted by Mária Kolíková on Wednesday, August 7, 2024

Tagy:
Slovensko soud rozsudek korupce Robert Fico ministr spravedlnosti soudní proces Mária Kolíková soudnictví trestná činnost Dušan Kováčik TV JOJ Sloboda a Solidarita trestná činnost, právo a spravedlnost Boris Susko