Končím, oznámil stříbrný olympionik Hradilek. Kajakáře čeká poslední soutěžní jízda

Kajakář Vavřinec Hradilek

Kajakář Hradilek ukončil sportovní kariéru

Stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu z Londýna 2012 Vavřinec Hradilek ukončil profesionální kariéru. Sedmatřicetiletý kajakář se tak rozhodl po víkendových nominačních závodech ve Veltrusech, kde přišel o šanci dostat se pro letošek do reprezentace. Rovněž se necítil dobře kvůli problémům s levou rukou. Své rozhodnutí oznámil v pondělí novinářům.

O víkendu ještě absolvuje druhý nominační víkend v Troji. „Je to konec působení v roli profesionálního sportovce. Můj vztah k vodě je tak intenzivní, ať už je to sjíždění řek nebo komunita lidí, takže určitě nekončím s pádlováním a nepřestanu chodit do loděnice v Troji. Už nebudu slalomářem na plný úvazek,“ řekl kajakář, který má vedle olympijského stříbra také dva tituly mistra světa. V Praze 2013 ho získal v klasickém vodním slalomu, v roce 2017 v kajak crossu.

ČTĚTE TAKÉ: Vondroušová se rozvádí. Tenistka oznámila překvapivý konec manželství s dětskou láskou

Hradilek se připravoval na aktuální sezonu naplno a ideálně se chtěl rozloučit na červnovém Světovém poháru v Praze. Před dvěma týdny ale začal cítit slabost v levé ruce. „Začalo se to zhoršovat, ta ruka nefungovala dobře. Potvrdila se souvislost s krční páteří, která byla mým slabým článkem už od roku 2010,“ přiblížil.

Zdravotní indispozice se projevila i na jeho výkonech ve Veltrusech, kde do nominace získal jen jeden bod za sobotní desáté místo. V neděli byl třináctý. „Hlavně ten pocit z ježdění mě přesvědčil o tom, že jsem se teď v průběhu týdne mezi nominacemi rozhodl skončit,“ řekl.

O víkendu v Troji by chtěl závodit ještě naplno. Rád by se rozloučil exhibičním závodem o víkendu 8. a 9. června, kdy bude v Praze vrcholit Světový pohár. „Konkrétní obrysy zatím nemám. Teď bude čas to zorganizovat,“ poznamenal.

V reprezentaci byl Hradilek poprvé v roce 2007. Vedle OH v Londýně závodil pod pěti kruhy ještě v Pekingu 2008. Na vrcholné akci reprezentoval naposledy v olympijském roce 2021, kdy skončil na ME čtvrtý na kajaku i v kajak crossu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Voráček ukončil kariéru. Na led už nemůžu, smířil jsem se s tím, říká v exkluzivním rozhovoru

Tagy: