Bouřky sevřou celé Česko. Nebezpečné budou kvůli srážkám, hrozí záplavy i krupobití

Silné bouřky sevřou Česko. Pro celé území platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která varuje před nebezpečím způsobeném srážkami. V těch může spadnout 30, případně i 50 milimetrů, hrozí rozvodnění řek i záplavy. Objevit se mohou i kroupy a silný vítr.

Poslední květnový víkend příliš sluníčka nepřinese. Už kolem poledne se měly podle meteorologů začít vytvářet první přeháňky. Ty se během dne objeví na většině území a společně s nimi udeří také bouřky. Meteorologové proto vydaly výstrahu.

ČTĚTE TAKÉ: Silné tornádo zpustošilo městečko v Iowě. Na místě zůstalo několik mrtvých

„Očekáváme, že by se mělo jednat o jednotlivé buňky, které občas můžou vytvořit multicelární shluky. Silné bouřky budou nebezpečné zejména srážkami, čekáme, že v bouřkách může za krátkou dobu spadnout kolem 30 milimetrů, v případě že přes nějaké místo přejde víc bouřek za po sobě, můžou být úhrny i kolem 50 milimetrů,“ sdělili meteorologové na sociální síti X.

Srážky můžou při současném velkém nasycení půdy způsobit zatopení níže položených míst nebo zvýšení hladin menších toků, a to hlavně na západě a jihozápadě Čech.

„V menší míře počítáme s kroupami o velikosti do dvou centimetrů a nárazy větru kolem 70 km/h. Večer pak bude bouřek znovu ubývat,“ dodali odborníci z ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Deštivá neděle

Nedělní počasí bude velmi podobné tomu sobotnímu – tedy velká oblačnost a místy přeháňky nebo bouřky. Rtuť teploměrů má vystoupat až k 25 °C.

A v podobném duchu naváže počasí i v následujícím týdnu. Zpočátku mají převažovat teploty v průměru kolem 23 °C, doprovázené srážkami. Ty v průběhu týdne postupně ustanou a lehce se i ochladí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: