Léky pro Česko v ohrožení. Německo chce zásoby pro svých 80 milionů občanů na půl roku předem

Německo chce mít zásoby léků až na šest měsíců dopředu. S tím nesouhlasí Česko a dalších 15 států Evropské unie. Zásadně by to totiž mohlo zhoršit dostupnost léků nejen na našem českém trhu. Zástupci ministerstva zdravotnictví už zjišťují, jak zajistit dostatek zásob na podzimní sezónu respiračních onemocnění. Léků prý bude dostatek.

Zásoby léků na podzimní sezónu respiračních onemocnění se snaží zajistit každý stát Evropské unie po svém. Německo chce mít zásoby na dlouhých šest měsíců. Proti tomu se ohradil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj může taková dlouhodobá zásoba ochromit dodávky pro další země. Ministr se nechal slyšet, že by německé zásoby vystačily pěti zemím o velikosti České republiky na celý rok. Válek má údajně podporu u dalších 15 zemí EU.

ČTĚTE TAKÉ: Lék na dorůstání zubů už za pár let, mají jasno vědci. Chtějí ho testovat na lidech

V Rakousku mají zásoby sedmi set druhů léků na čtyři měsíce. Francie má významné léky na skladech po dobu několika měsíců. Finové mají v rezervě zhruba 1 500 léčebných přípravků. Nizozemci zase zásobu na 2,5 měsíce. Polsko má rezervu na tři měsíce a v Česku jsou zásoby na necelé dva měsíce.

„Je skutečně potřeba mít spolupráci na úrovni celé EU. Když si velká země začne vytvářet velké zásoby, přípravky pak chybí na celém trhu,“ řekl pro CNN Prima NEWS prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Česko si už připravuje zásoby léků na podzim. „Ověření toho, jaké jsou předpokládané výrobní plány pro Českou republiku, komunikujeme s výrobci. Máme informace o tom, kolik plánují do České republiky dodat, to srovnáváme se stávajícími spotřebami a spotřebami v loňském roce. V některých případech jsme oslovili další dodavatele,“ uvedl pro CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Výpadky léků jsou podle lékárníků minimální. Aktuálně chybí léky na ADHD a léky s obsahem betahistinu. „Většinu těch výpadků pacienti vůbec nepocítí, protože je dokážeme vyřešit přímo s nimi v lékárnách,“ doplnil Krebs.

Stát už má navíc přehled o omezeně dostupných lécích. Státní ústav pro kontrolu léčiv má možnost takto označovat léky, které mají výpadek. Ministr chce tímto předejít obrovským výpadkům, kterých jsme byli svědky hlavně loni na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Některé léky jsou nově označeny za omezeně dostupné. V aplikaci se dozvíte, kde je sehnat

Tagy: