Jako paní Colombová, nikdo o něm nic neví. Havlíček hodnotil Síkelův energetický tarif

Karel Havlíček

K věci (609)

Energetický tarif z dílny ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) je jako paní Colombová. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO). Podle něj totiž nikdo neví, jak onen tarif vůbec bude vypadat a jaká má mít další specifika. On sám by na pomoc lidem využil zejména nerozdělený zisk polostátní Skupiny ČEZ.

„Energetický tarif Jozefa Síkely je paní Colombová,“ řekl místopředseda hnutí ANO o tarifu v narážce na slavnou, leč nikdy nespatřenou, manželku slavného seriálového detektiva. Následně kritizoval celou řadu věcí: „Už měsíc a půl se o něm hovoří, nikdo neví, v jakých bude parametrech, odkdy bude, neví se pro jaké domácnosti, zda bude platit i pro firmy, a už vůbec se nemluví o tom, zda to bude nějak zastropováno,“ shrnul Havlíček.

Osobně by cestu na pomoc v oblasti energetiky viděl jinde. Zmiňuje přitom zejména polostátní ČEZ. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) již oznámila, že dividendy společnosti v hodnotě 16,6 miliardy korun z minulého roku využije na pomoc, ale podle Havlíčka může jít ještě dál.

„Podle našeho názoru by dostatečná podpora v oblasti energetiky pro domácnosti a firmy byla na úrovni 30 až 35 miliard korun,“ řekl Havlíček. Ten by ideálně sáhl i do nerozděleného zisku z letošního roku. Právě v tomto roce totiž ČEZ očekává mimořádně vysoké zisky díky drahým energiím.

„Já bych z toho nerozděleného zisku stáhl kolem 20 miliard korun a k tomu bych přidal zhruba 17 miliard z roku 2021, a máme to zajištěné,“ nastínil svůj návrh řešení v pořadu K věci exministr průmyslu a obchodu, ale také dopravy.

Pomoc díky ČEZ, DPH i modernizačnímu fondu

Samotný speciální tarif na energie pro slabé domácnosti a některé provozy by měl být dle vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) hotový a připravený nejpozději do konce srpna.

Havlíček k tarifu ještě řekl, že se vládě diví, že chce touto cestou postupovat. „Tarif je podle mého názoru dost krkolomné a složité řešení, které není nikde vyzkoušeno,“ pokračoval exministr a plán označil za pionýrský pokus.

Ministr Síkela následně na svém Twitterovém účtu informoval, že vláda úsporný energetický tarif pro domácnosti projedná 22. června. Zároveň přiblížil, že stát by měl lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit celou nadcházející topnou sezonu, případně déle.

Havlíček závěrem zmiňuje, že stát by na pomoc lidem mohl využít kromě zisku ČEZ i jiné nástroje. Konkrétně zmínil peníze z modernizačního fondu a také zisk na dani z přidané hodnoty. „Když vyskládám tyto tři pilíře nebo zdroje, tak bez problémů dosáhneme na energetickou podporu plus podporu v pohonných hmotách,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček.

Tagy: