Jsem pozitivní na koronavirus, co mám dělat? Velký PŘEHLED ke karanténám a izolacím

Seniorka v karanténě

Covidová pravidla a opatření

V Česku jsou rozvolněna téměř všechna opatření a čísla nově nakažených koronavirem opět rostou. Lidé se už ale ztrácí v pravidlech karantén a izolací. Podívejte se na velký přehled, jaká pravidla v současné době platí a co má člověk dělat, když mu vyjde pozitivní test.

Mám příznaky koronaviru, co mám dělat?

Pokud máte příznaky koronaviru, zavolejte svému praktickému lékaři. Ten vám vypíše žádanku na PCR test. Zároveň zůstaňte doma a zkuste se vyhnout jakémukoliv kontaktu s ostatními lidmi do té doby, než vám přijde výsledek testu.

Můj test je pozitivní. Co teď?

Pokud vám přišel pozitivní výsledek antigenního nebo PCR testu, automaticky zůstáváte sedm dní v izolaci. O zdravotním stavu byste měli informovat svého lékaře.

Zároveň byste měli vyplnit sebetrasovací formulář od krajské hygienické stanice. Také o svém pozitivním testu informujte lidi, se kterými jste byli v kontaktu dva dny před projevením příznaků nebo před testováním.

Jaká platí pravidla pro izolaci?

Do izolace jde člověk, který má pozitivní antigenní nebo PCR test. Izolace trvá sedm dní. Její začátek se počítá od následujícího dne po odběru testu, který je pozitivní.

Pokud člověk po sedmi dnech nemá příznaky, izolace se automaticky ukončí. Když příznaky přetrvají, izolace skončí dva dny poté, co nemoc odezní. Pět dní po ukončení izolace byste měli ještě nosit respirátor.

Musím za testy platit?

Očkovaní i neočkovaní mají stále jeden PCR test zdarma. Ministerstvo zdravotnictví původně říkalo, že test zdarma pro všechny bude platit jen v březnu. Ve středu ale mluvčí resortu Ondřej Jakob CNN Prima NEWS potvrdil, že jeden PCR test zdarma zůstane i v dubnu.

Zdarma ještě mají lidé PCR test, pokud jim na něj vypíše žádanku lékař. Za další PCR testy nebo antigenní testy provedené zdravotníky musíte zaplatit. Maximální cena PCR testu je podle ministerstva 814 korun, antigenního testu 201 korun.

Jak je to s karanténami?

Do karantény po rizikovém kontaktu nemusí očkovaní ani neočkovaní.

Kdo je považován za rizikový kontakt?

Rizikovým kontaktem může být například pozitivně testovaný člověk ze stejné domácnosti, člověk, se kterým jste měli intenzivní kontakt, jako je například polibek, obejmutí či podání ruky, nebo někdo, s kým jste byli blíž než 1,5 metru déle než pět minut bez respirátoru. Popřípadě jste se s tím člověkem několikrát setkali blíže než 1,5 metru.

Mezi rizikové kontakty ale patří i pozitivně testovaní lidé z jedné místnosti, se kterými jste byli bez respirátoru déle než pět minut, či člověk, který od vás sedí dvě řady daleko v autobusu, vlaku nebo letadle.

Co mám dělat, když jsem se potkal s pozitivně testovaným?

Podle ministerstva zdravotnictví byste měli sledovat svůj zdravotní stav, a pokud se u vás projeví příznaky covidu, kontaktujte svého lékaře. Také na pár dní omezte kontakt zejména s rizikovými osobami a seniory.

„Pokud je pozitivně testován někdo, s kým sdílíte společnou domácnost, udělejte maximum pro to, abyste se případně nenakazili. Je velmi časté, že infikovaný nakazí i další členy domácnosti, přestože jsou očkovaní. V domácnosti totiž bývá velmi intenzivní kontakt nakažených a zdravých osob, a vylučovaného viru je tak velké množství, že překoná imunitu po prodělání onemocnění nebo očkování,“ varuje ministerstvo zdravotnictví.

Setkal jsem se s člověkem, který byl v kontaktu s pozitivním. Týkají se mě nějaká pravidla?

V tomto případě podle zákona do karantény nemusíte. Ministerstvo však doporučuje být v preventivní karanténě alespoň do doby, kdy vašemu kontaktu nepřijde výsledek testu. Pokud bude pozitivní, automaticky se stává vaším rizikovým kontaktem a platí pro vás všechna pravidla.

Jaké jsou nejčastější příznaky covidu?

  • Teplota 37,3 °C a více
  • Kašel
  • Obtíže s dýcháním
  • Bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • Ztráta čichu nebo chuti
  • Únava
  • Průjem
  • Nevolnost
  • Rýma
  • U dětí se mohou vyskytnout tzv. „covidové prsty“

Mám pozitivní PCR test znovu během 30 dnů od posledního, musím znovu do izolace?

Ne. Lidé, kteří mají opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nemusí.

S jak dlouhou dobou imunity se po vyléčení z covidu v současné době počítá?

Odborníci zatím přesně neví, jak dlouho je člověk po prodělání covidu proti nemoci imunní. Shodují se ale, že je to minimálně 180 dní.

V posledních dnech v Česku stále přibývá kolem 10 tisíc nakažených denně. Pozitivně testovaný byl v úterý i premiér Petr Fiala (ODS) nebo několik poslanců hnutí ANO. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale zatím o zpřísnění opatření nemluvil. Podle něj je na čase brát COVID-19 jako normální respirační onemocnění. Zároveň stále vyzývá k tomu, aby se lidé očkovali, pokud nechtějí umřít. Další větší vlnu covidu Válek očekává na podzim.

Tagy:
nemoc respirátor lékař karanténa ODS Petr Fiala Vlastimil Válek Ministerstvo zdravotnictví vláda Česko COVID-19 přehledně Krajská hygienická stanice Ministerstvo zdravotnictví České republiky PCR Test