Lidé méně větrají, aby ušetřili. Špatné řešení, může tak vznikat plíseň, tvrdí odborníci

Plíseň v bytě

Jak na plíseň v bytě

Venku se den ode dne ochlazuje a lidé přemýšlí, jak šetřit na topení. Odborníci ale upozorňují na to, že nepouštět si domů čerstvý vzduch je špatné řešení. A v domácnostech, kam se vloudily vlhkost a plíseň, je to vyloženě nebezpečné.

„Je to hrozný smrad. Zjistili jsme, že musíme víc topit,“ popsala paní Zálešáková, která se s plísní setkala v bytě, kam se nastěhovala teprve před několika týdny. „S příchodem podzimu jsme zjistili, že se nám udělá plíseň v kuchyni a v šatně,“ dodala.

Některé plesnivé věci už musela vyhodit. Teď se bojí, že se plíseň rozšíří i do dalších místností. „Přijeli jsme po víkendu a bylo to v bytě. Lekla jsem se, protože to nechci mít třeba v prádle,“ sdělila paní Zálešáková.

Podobné trápení zažívá v těchto dnech řada domácností. Zejména ve starých domech. „Používáme na to nějaké přípravky, hodně to štve,“ popsal jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Máme utěsněná okna, dobře topíme, často větráme a v pohodě,“ sdělil naopak další dotazovaný.

Když vlhkost přesáhne 60 procent, je nutné intenzivně vyvětrat. „Ideální hodnoty v bytě jsou 45 až 55 procent, dá se to měřit vlhkoměrem,“ popsala Dita Dvořáková, prodejkyně odvlhčovačů vzduchu. Vlhkoměr je dobrým pomocníkem při hledání optimální hodnoty, která je teď na podzim vyšší.

Největší chybou podle odborníků ale je myslet si, že problém s plísní vyřeší ventilace. „Nejdůležitější je otevřít celé okno. Není dobré používat mikroventilaci, ale otevřít ho minimálně dvakrát denně na 5 až 10 minut a intenzivně místnost vyvětrat,“ popsal obchodní ředitel Zdeněk Šísl.

Pokud chcete nad plísní v bytě zvítězit, měli byste větrat. Krátce, ale zato často a intenzivně. Je třeba také dostatečně topit, aby zdi nevychladly, používat ventilátory, nezakrývat radiátory a vyhnout se sušení prádla uvnitř. Pomoci mohou také různé nátěry nebo odvlhčovače vzduchu, které zvládnou přefiltrovat vzduch v místnosti dvakrát za hodinu.

Tagy: