V Česku padaly teplotní rekordy, místy bylo úplné jaro. V pátek se znovu ochladí

Koloběžka

V Česku ve čtvrtek padaly teplotní rekordy pro datum 10. února. Naměřilo je 26 ze 160 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji dnes bylo v Čáslavi, a to 14 stupňů Celsia. V tomto případě se však o rekord nejedná. V pátek už by tak teplo být nemělo, přes Česko bude v noci přecházet studená fronta.

„Rekordy ve čtvrtek padaly po celé republice, ale nejvíce jich bylo na jižní Moravě a v Polabí,“ řekl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nové maximum zaznamenali například v Dyjákovicích na Znojemsku, kde ve čtvrtek teploměry ukazovaly 13,8 °C. V Pohořelicích nedaleko Brna pak bylo 13,5 stupně. Pouze o desetinu menší hodnotu měla nejvyšší teplota v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku.

V pátek má být zpočátku většinou zataženo s občasným deštěm, ve vyšších polohách může sněžit nebo padat déšť se sněhem. Postupně se začnou od severozápadu na většině území objevovat sněhové přeháňky, v nízko položených místech může pršet. Nejvyšší teploty budou 2 až 6 °C, na horách kolem –2 °C.

Tagy: