V pátek přeháňky, o víkendu naopak sluníčko. Příští týden se oteplí až na 8 °C

Přízemní mrazíky, ilustrační fotka

Počasí 10.2.2022 6:50

Počasí si s námi opět pohrává. Zatímco ve čtvrtek a pátek většinou bude zataženo a ve znamení přeháněk, o víkendu nás čeká jasná obloha. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale upozornil, že se výrazně ochladí, zejména v noci. Nicméně v následujícím týdnu by se to mělo změnit.

Ve čtvrtek bude polojasno až skoro jasno. V severovýchodní polovině území zpočátku očekávejme zataženo nízkou oblačností. Ráno se ojediněle vyskytnou mlhy, i mrznoucí. Odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnost a později večer se na severozápadě a severu výjimečně objeví slabý déšť. Nad 800 metrů nad mořem se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 8 až 12 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 2 °C.

V noci ze čtvrtka na pátek počítejme s oblačným až zataženým počasím. V severozápadní polovině území se místy objeví občasný déšť, nad 800 metrů nad mořem a k ránu nad 500 metrů nad mořem déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle až na -1 °C.

Páteční počasí očekávejme oblačné až zatažené. Místy se vyskytne občasný déšť, nad 500 metrů nad mořem i déšť se sněhem nebo sněžení. Postupně bude proměnlivá oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami a pod 300 metrů nad mořem i se smíšenými nebo dešťovými. Večer začnou srážky a oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 2 až 6 °C. Povane mírný, během dne místy čerstvý západní až severozápadní vítr o síle 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s, tedy kolem 55 km/h.

V sobotu bude jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na -1 až -5 °C, při sněhové pokrývce až na -8 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 1 až 5 °C.

V neděli počítejme se skoro jasným až polojasným počasím. Na Moravě se ojediněle objeví nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty dosáhnou -2 až -6 °C, při sněhové pokrývce a slabším větru až -9 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 1 až 5 °C a v Čechách bude místy kolem 7 °C.

Příští týden se oteplí

Pondělní počasí zpočátku očekávejme většinou oblačné. Od západu začne přibývat oblačnost. Místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru ojediněle až na -7 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C, v Čechách místy kolem 8 °C.

Od úterý do čtvrtka bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Místy se objeví občasný déšť, v závěru období počítejme s četnějšími srážkami. Od vyšších poloh, v závěru období jen na horách, se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na +4 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle až na -4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 3 až 8 °C.

Tagy: