Analytička: Pro Piráty už to horší být nemůže. Opozice by znamenala sebevraždu

Piráti Lukáš Bartoň, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík

Rozhovor s Lenkou Zlámalovou

Jít do opozice by pro Piráty znamenalo politickou sebevraždu. Po pondělním oznámení výsledků hlasování o vstupu do vlády to ve vysílání CNN Prima NEWS řekla analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Podle ní by se čtveřice současných pirátských poslanců v opozici ztratila a měla nulový prostor. Ve vládě by naopak neměli co ztratit.

Podle Zlámalové Piráti rozhodnutím o vstupu do vlády jednoznačně zvolili lepší řešení. „Pro ně by to opačné řešení (zůstat v opozici – pozn. red.) znamenalo politickou sebevraždu. Tam nebylo nad čím uvažovat,“ řekla analytička.

Jako důvod uvedla fakt, že v budoucí opozici budou pouze hnutí ANO končícího premiéra Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury. Pokud by Piráti do vlády nešli, tak by tudíž skončili na stejné straně pomyslné barikády jako partaje, proti kterým se tradičně vymezují. Vzhledem k tomu, že ve volbách získali pouze čtyři poslanecké mandáty, by navíc Piráti neměli příliš velkou sílu a vliv.

Zcela logickým krokem je tak podle Zlámalové participace na vládě. „Piráti nemají v vládě co ztratit. Jsou na tom aktuálně tak špatně, že horší to být nemůže a můžou naopak něco předvést,“ dodala Zlámalová.

Komentátor MF Dnes Petr Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS poznamenal, že Piráti zvolili takové řešení, které je pro ně výhodnější. „Nejen, že by v té opozici byli o síle čtyř poslanců a poslankyň, což by jim nedalo téměř žádný prostor, aby byli vidět vedle silného opozičního klubu hnutí ANO, případně Tomia Okamury. Navíc, což by bylo paradoxní, by museli trhat a kritizovat koaliční smlouvu, na které se sami podíleli. Vlastní návrhy by museli cupovat na kusy,“ uvedl Kolář.

Ten dále zmínil, že pokud by se Piráti rozhodli opačně, tak by to jejich partnerům nejspíš nevadilo. „I kdyby do té vlády nešli, tak většina jejich partnerů, včetně Starostů (hnutí STAN – pozn. red.), by si oddechla a zamávala jim na cestu s úsměvem,“ řekl komentátor.

Kolář: Pirátské hlasování bylo nastavené až matlácky

O vstupu do vlády hlasovali Piráti ve vnitrostranickém fóru. Pro členství v kabinetu budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) hlasovalo hned 82,1 procenta Pirátů. Proti tak byla jen necelá pětina hlasujících členů.

Hlasování a celkově fungování pirátského fóra považuje Zlámalová za slabinu strany, v jejímž čele už léta stojí Ivan Bartoš. „Procedura je dohání. Sami vidí, že to, co si kdysi vymysleli a na čem budou ukazovat totální transparentnost, se ukazuje být jako velmi kontraproduktivní. Myslím, že to je pro ně skvělá lekce,“ popsala analytička.

Kolář má za to, že jde o dvousečné téma. „Postavili na tom do jisté míry svoji existenci. Řekli, že to budou dělat úplně jinak, tak to dělají úplně jinak,“ zmínil komentátor. Na druhou stranu se podivil nad tím, že přes tisíc členů o rozhodnutí, zda vstoupit či nevstoupit do vlády hlasovalo přes internet celé čtyři dny. „V tomhle to mají nastavené až matlácky,“ poznamenal Kolář. Piráti se totiž dlouhodobě prezentují jako bojovníci za digitalizaci a moderní správu.

Tagy: