Letouny F-16 Ukrajina od USA nedostane, řekl Biden. Macron dodávku nevylučuje

Spojené státy nedodají Ukrajině bojové letouny F-16, o které Kyjev žádá, uvedl americký prezident Joe Biden. Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron však dodávku stíhaček nevylučuje. Kyjev hlásí dílčí úspěchy v bojích s okupanty na východní frontě. Rusové pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho země potřebuje rychlejší dodávky zbraní.

Spojené státy nedodají Ukrajině bojové letouny F-16, o které Kyjev žádá. V pondělí to uvedl americký prezident Joe Biden. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona není dodávka stíhaček vyloučená, musela by však dodržet přísná omezení, napsala agentura AFP.

Rusko nadále trpí velkými ztrátami. Ve svém hlášení to uvedl ukrajinský generální štáb ozbrojených sil. Podle Kyjeva například do jedné z doněckých márnic Rusové za pouhý den přivezli asi 20 těl mrtvých okupantů. Okupanti prý denně ztrácí v bojích stovky mužů.

Ukrajinské letouny pak za posledních 24 hodin zasáhly nepřátelský protiletadlový raketový komplex a rovněž provedly údery na dvě vojenská stanoviště okupantů. Ukrajinské dělostřelectvo zase zničilo dvě ruské radarové stanice, muniční sklad a jeden další důležitý nepřátelský objekt, dodává ukrajinský štáb.

Rusové pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Za poslední den provedli nejméně 44 dělostřeleckých útoků cílených zejména na obydlené oblasti. Mezi civilním obyvatelstvem jsou zranění i mrtví. Například v Charkově ruská raketa zasáhla obytný dům. Tam zatím nejsou hlášeny oběti.

V Doněcké oblasti, a to zejména na území centrálního Donbasu, panuje velmi těžká situace a Ukrajina potřebuje rychlejší dodávky zbraní i nové typy výzbroje, aby mohla čelit ruským útokům. Prohlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Rusko chce, aby se válka protáhla a aby vyčerpala naše síly. Proto musíme z času udělat naši zbraň,“ uvedl mimo jiné. Ukrajinská hlava státu proto žádá urychlení zbrojních dodávek ze Západu.

Tagy: