Programy jako přes kopírák? I když jsou ANO a Spolu rivaly, v Evropě chtějí skoro to samé

Petr Fiala a Andrej Babiš

360° (157)

Během kampaně se zostra napadají a vymezují se proti sobě. Když si ale člověk pozorně přečte programy ANO a koalice Spolu, zjistí, že jejich priority v Bruselu se zase tolik neliší. Zásadní rozdíl je spíš v přístupu k celé EU.

ANO je k Evropské unii mnohem kritičtější, rétorika předsedy hnutí Andreje Babiše je místy dost nevybíravá a chce její reformu. Koalice Spolu se spíše snaží upozorňovat, jak moc EU potřebujeme. V programech dvou rivalů se ale dá najít dost společného. Hnutí ANO chce EU reformovat a hlavní roli mají podle něj hrát národní státy. Podobně to vidí Spolu. „Podporujeme model společenství, které průběžně reaguje na potřeby občanů, přičemž rozhodování EU musí nadále vycházet z respektu k postojům a možnostem členských zemí,“ píše koalice.

Bezpečnost a migrace

Pro Spolu i ANO je zásadní zakotvení České republiky v EU a NATO a jejich spolupráce. Podle koalice musí Evropská unie účinněji bojovat proti nelegální migraci a organizovanému zločinu, chce také posílit ochranu vnější schengenské hranice. Spolu chce navíc rychleji navracet neúspěšné žadatele o azyl do zemí původu a efektivně pomáhat státům, které jsou pod největším tlakem. V programu Spolu se píše, že je potřeba řešit migraci přímo tam, kde vzniká – mimo území EU. Staví se proti nekontrolované imigraci a pohybu nelegálních migrantů v schengenském prostoru a povinným přerozdělovacím kvótám na žadatele o azyl.

K TÉMATU: Úspěch předvolební superdebaty na CNN Prima NEWS. Oslovila téměř půl milionu lidí

Velmi podobně chce migraci řešit i ANO. Ve svém programu píše, že ilegální migraci je potřeba řešit mimo území Evropské unie a pomoci lidem přímo v zasažených oblastech. Chce rovněž bojovat proti pašerákům lidí. V rámci EU musí podle hnutí začít účinné vyhošťování a repatriace migrantů, kterým bylo odmítnuto povolení k pobytu.

Konkurenceschopnost

Hnutí ANO i koalice Spolu vidí výhody EU především v jednotném trhu. Podle ANO je zásadní prohloubit čtyři svobody jednotného trhu: svobodu pohybu lidí, zboží, služeb a kapitálu. Je také pro to, aby EU uzavírala jednoduché, funkční dohody o svobodném obchodu s ostatními státy.

V programu koalice Spolu se píše, že ambicí musí být vrátit EU do ekonomické první ligy a Česko mezi unijní země, které si vedou nejlépe. Prosperita musí stát podle Spolu na volné soutěži firem a ke státním zásahům přistupovat jen tam, kde to je nezbytné. Koalice chce například liberalizaci obchodních vztahů a uzavírání nových dohod s dynamickými ekonomikami po celém světě.

Energetika

Také pohled na energetiku a soběstačnost mají Spolu s ANO dost podobné. Hnutí upozorňuje, že zběsilý tlak na ekologii povede k poškození evropské ekonomiky, průmyslu, energetiky a ke ztrátě prosperity. V programu koalice stojí, že transformaci energetiky směrem k nízkoemisním a udržitelným zdrojům musíme uchopit tak, abychom neohrozili svůj průmysl, ale aby se pro něj naopak stala příležitostí k dalšímu rozvoji. Pravidla doprovázející transformaci by podle Spolu měla vznikat tak, aby neoslabovala, nýbrž podporovala konkurenceschopnost našich firem. Spolu i ANO zdůrazňují, že si každá země má rozhodovat o svém energetickém mixu. Obě strany jsou pro rozvoj jaderné energetiky.

Green Deal a zákaz spalovacích motorů

Ohledně Green Dealu je hnutí ANO v programu přímější. Vysloveně píše, že ho chce přepracovat, je proti emisním povolenkám pro domácnosti a zákazu spalovacích motorů v roce 2035. Koalice Spolu sice volí slova opatrněji, chce ale v podstatě to samé. Podle svých slov se staví proti příkazům a zákazům tam, kde lze dosáhnout podobných výsledků pomocí motivací a podpor. Koalice Spolu odmítá zneužívání zelené politiky k deformaci trhů s bydlením či automobily.

Zemědělství a potravinová soběstačnost

Obě strany také kladou důraz na potravinovou soběstačnost. ANO v programu uvádí, že podporuje ekologizaci prostřednictvím investic, technologických vylepšení a stejných pravidel pro všechny producenty v EU. Hnutí chce na půdě EU vystupovat proti omezování chovů, rozšiřování emisních povolenek na potraviny či zavádění speciálních daní na potraviny. „Je třeba produkovat potraviny s ohledem na životní prostředí, nikoliv likvidovat rostlinnou výrobu a chovy zvířat v Evropě,“ míní ANO.

Koalice Spolu ve svém programu píše, že správně nastavená politika musí zemědělcům zajistit podmínky, aby mohli dodávat na trh kvalitní potraviny za přijatelnou cenu a nevyčerpávali přitom přírodu. Koalice Spolu chce podporovat rodinné farmy, malé a střední farmáře i potravináře a zajistit dobré životní podmínky zvířat. Staví se proti deformaci zemědělské politiky zbytečnými regulacemi, které nezohledňují odlišné podmínky v jednotlivých členských státech.

Celý program hnutí ANO najdete zde a program koalice Spolu zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš schválil Green Deal a nevěděl to, řekl Fiala. Jste nejprolhanější politik, reagoval šéf ANO

Tagy: