Rusům nevadí střílet vedle. Vedou informační operaci převlečenou za válku, říká expert

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl bezpečnostní expert Martin Svárovský.

Svárovský o situaci na Ukrajině

Vedro, špatná logistika i nedostatek vojáků. Rusové se na Ukrajině začínají potýkat se stále většími problémy. Podle bezpečnostního experta Martina Svárovského (KDU-ČSL), který byl hostem Nového dne na CNN Prima NEWS, se z války stala spíše „informační operace“. Rusům prý ani nevadí, že do svých děl používají zastaralou munici a kvůli tomu střílí nepřesně.

Denní teploty se na většině území Ukrajiny nyní šplhají ke třicítce. Rusové, kteří začali zemi okupovat v únoru, s sebou mají jen zimní oblečení a zároveň jim nefungují dodávky pitné vody. Oba tyto faktory podle Svárovského mohou významně omezit jejich bojeschopnost.

„Je to ukázka toho, že nepočítali s tak dlouhými boji. Systémových nedostatků je ale celá řada. Především je to nedostatek vojáků, kdy Rusové nejsou schopni svou armádu doplňovat. Ale i počasí a problémy s dodávkami vody jsou samozřejmě nepříjemné,“ zhodnotil expert.

Rubl, ruské školní osnovy i referendum

Hlavní boje se v posledních týdnech odehrávají na Donbase. Ruská armáda nadále útočí například na Severodoněck, odkud má krátkou zásobovací trasu pro vojenský materiál ze své země. „Rusové dnes vedou informační operaci převlečenou za válku. Už dlouho ví, že nemohou dosáhnout svých cílů,“ podotkl expert.

Součástí informační operace je v některých oblastech hlavně na jihu Ukrajiny zavádění ruské měny a ruských osnov ve školách, což se ale mezi místními obyvateli nesetkává s pochopením. V Chersonské oblasti se pak okupanti nejspíše pokusí uspořádat referendum o připojení regionu k Rusku.

Rusové také u Chersonu používají zastaralé dalekonosné rakety. Podle Svárovského to dělají na efekt, který má vzbudit dojem, že jsou schopni ve válce vydržet opravdu dlouho. Zároveň v oblastech na jihu naopak roste odpor proti okupaci, kde Ukrajinci provádějí sabotáže. „Byl zlikvidován i jeden starosta dosazený Rusy. Součástí ukrajinské taktiky je co nejvíce Rusům ztížit situaci na jihu, aby nemohli dodávat síly na Donbas,“ konstatoval.

Jde hlavně o zastrašování

Svárovský je stále přesvědčen, že Ukrajina zvítězí. „Nestalo se nic, co by mělo tento trend zvrátit. V posledním měsíci se válka stala velmi statickou, neprobíhají velké posuny na frontě a útoky tankových svazů neexistují,“ uvedl. Rusové prý nemají na větší operace síly a z války se stala dělostřelecká přestřelka.

Rusové sice mají stále větší palebnou sílu, ale chybí jim příslušná munice, kterou kvůli sankcím nemohou sami vyrábět. „Nevadí jim, že nestřílí přesně, jde hlavně o zastrašování. Z ukrajinské strany se ale s nástupem západních zbraní střelba zpřesňuje. Ukrajinci dávají pozor, aby nevznikaly zbytečné škody. Civilizovaná armáda si na střílení do města musí dát pozor, na rozdíl od té ruské, která s tím nemá problémy,“ dodal Svárovský s tím, že celý svět ještě nějakou dobu bude svědkem zejména těchto dělostřeleckých soubojů.

Ukrajinci v Záporožské oblasti nedávno zaútočili na sklad ruské těžké techniky. Během bombardování měl být zničen nespecifikovaný počet salvových raketometů BM-21 Grad a s nimi i ruská munice. Ukazuje to pravděpodobně, že jim už pomáhají zbraně ze Západu.

Svárovský tvrdí, že s přísunem zbraní z USA, Kanady, Francie nebo Německa je na Ukrajině už dostatek dělostřeleckých sad. Navíc se čeká na americké raketomety. Roli tak bude hrát zejména koordinace, a to jak na Ukrajině, tak ze strany Západu. Vojáci se totiž musí na manipulaci s novou technikou zaškolovat a spolupráce mezi všemi zúčastněnými stranami by mohla tento postup urychlit.

„Nikdo navíc nečekal, že na Ukrajině bude spotřebováno tolik munice. V západních skladech už dochází a je potřeba ji vyrábět,“ uvedl Svárovský.

Tagy:
válka raketa Ukrajina Nový den KDU-ČSL Rusko Donbas boje dělostřelectvo Cherson ostřelování Martin Svárovský Severodoněck