Slavnostní „ano“ a pak odchod na frontu. Ruští branci masově oblehli svatební síně

Svatební obřad pro mobilizované občany v ruském městě Čita (29. 9. 2022).

Válka na Ukrajině (20.10.2022 10:00)

Vyhlášení ruské mobilizace změnilo v největší zemi světa mnohé – mimo jiné Moskva způsobila masový nárůst svatebních obřadů v zemi. Povolaní branci se totiž narychlo ženou do svatebních síní, aby řekli svým partnerkám „ano“ ještě dříve, než budou odveleni do války. Podobným sledem událostí si v minulosti prošla i Ukrajina.

Když v únoru začala válka, mnoho Ukrajinců se chtělo ještě před odchodem na frontu oženit. Kyjevská vláda tak umožnila vojákům žádat o svatební obřad ve zrychleném režimu. Ukrajinské páry se dokonce mohly oficiálně vzít i prostřednictvím on-line obřadu. V reportáži to zachytila americká CNN.

Zářijové vyhlášení ruské mobilizace teď způsobilo v Rusku něco podobného jako na Ukrajině. Tamní muži se teď před odchodem do války ženou do ženění. Obřady jsou ale mnohem masovější než na Ukrajině a často nejsou vůbec intimní.

Masové svatby

Ruské úřady totiž na svatebních místech oddávají hned několik párů najednou. List Daily Mail napsal, že jednoho obřadu se mělo zúčastnit až 43 lidí. Oddávající tak pronáší řeč společnou pro všechny páry. Ženichové a nevěsty pak splní svou roli pronešením slova „ano“.

Po sociálních sítích se šíří záběry přecpaných svatebních síní. Lidé spekulují, zda se branci žení z lásky, anebo kvůli tomu, že tím zajistí státní finanční kompenzace pro manželky. To v případě, kdyby vojáci padli v boji.

Moskva před časem přidala mobilizaci na seznam výjimečných důvodů, které lidem v Rusku umožňují požádat o svatební obřad ve zrychleném režimu. Ruská média hodnotí svatební obřady pozitivně s tím, že „jsou dobré pro morálku“ a „vytvářejí pocit stability“.

Diskutéři na sociálních sítích už ale optimističtí nejsou. Pod videem, které na platformě YouTube zachycuje jeden takový masový obřad v Petrohradu, se objevila silná kritika.

„Ne všichni se vrátí. A ti, kteří se vrátí, budou ochromení přívalem násilí, kterým prošli. Pokud jste ochotna poslat svého manžela do nesmyslné a nespravedlivé invazní války, nelze to nazvat láskou,“ sepsula nevěsty branců jedna z uživatelek, jejímuž komentáři se dostalo největší pozornosti.

Kdo musí do zbraně?

Rusko chce v rámci mobilizace povolat do války až 300 tisíc lidí. Primárně mělo jít o válečné veterány, na frontu ale prokazatelně odchází i mladí lidé s minimálními zkušenostmi. Moskva navíc nemá dostatečné kapacity pro trénink nových branců a nemá ani vybavení, které by ruští vojáci potřebovali.

V minulosti se objevily rovněž informace o tom, že Kreml volá do zbraně zejména zástupce etnických menšin, chudé lidi nebo bezdomovce.

Tagy: